Gemt
Analyser

Udvikling i beskæftigelse og ledighed i de danske kommuner

Det danske arbejdsmarked blev på én gang blæst omkuld, da samfundet blev lukket ned tilbage i marts. Hjælpepakkerne holdt hånden under mange tusinde, men langt fra alle undgik afskedigelser. Nu viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvordan de danske kommuners beskæftigelse blev påvirket i andet kvartal i år.

Analyse

November 2020

Dansk beskæftigelse lagt ned af Corona
Coronakrisen har torpederet ind i den danske økonomi med fuld fart. Det har betydet at ledigheden er steget og beskæftigelsen er faldet over hele landet. Det samme gør sig gældende for de lokale arbejdsmarkeder, hvor næsten alle kommuner er hårdt ramt. Der er netop kommet spritnye tal for, hvordan beskæftigelsen har udviklet sig i 2. kvartal 2020 i landets 98 kommuner. Tallene er et unikt indblik i hvordan coronakrisens første bølge har ramt de lokale arbejdsmarkeder. Det er første gang vi har tal for, hvordan et helt kvartal med coronakrise har påvirket beskæftigelsen i de danske kommuner, eftersom coronakrisen for alvor ramte Danmark i slutningen af 1. kvartal 2020. På landsplan faldt beskæftigelsen med 32.600 i 2. kvartal 2020, hvilket er det største fald vi har set i mere end ti år. Det er isig selv dyster læsning, men samtidig underdrevet af at personer på lønkompensationsordningen stadig tæller som beskæftigede. 

Arbejdspladser tabt i samtlige nordjyske kommuner
I Nordjylland er beskæftigelsen faldet med 5.600 fuldtidspersoner fra 4. kvartal 2019 til 2. kvartal 2020, hvilket svarer til en tilbagegang på intet mindre end 2,6 pct. Den store tilbagegang siden 4. kvartal sidste år gør samtidig Region Nordjylland til den region i Danmark, der har tabt flest jobsiden coronakrisens start.

12.200 fynboer mangler arbejde
Ledigheden er steget hos samtlige fynske kommuner, når man sammenligner med hvordan det så ud i februar. Langeland er hårdest ramt med en stigning i ledigheden på 1,8 procentpoint siden februar. Der er derfor nu 302 ledige på øen, svarende til at 6,1 pct. af øens arbejdsstyrke ikke er i arbejde.

Coronakrisen koster job i alle nordsjællandske kommuner
I 2. kvartal i år har der være beskæftigelsestilbagegang i samtlige nordsjællandske kommuner. Det vidner om hvor hårdt coronakrisen har ramt dansk økonomi og ikke mindst de nordsjællandske kommuner.
Det er dog ikke alle kommuner i Nordsjælland, der er slået helt hjem. Kommuner som Hillerød, Allerød og Fredensborg kan alle notere sig en mindre tilbagegang på 0,1 pct. Med tanke på at beskæftigelsen på landsplan er faldet med 1,4 pct. må det siges, at de tre kommuner på nuværende tidspunkt er sluppet meget nådigt igennem coronakrisen

Coronakrisen giver jobtab i 15 sjællandske kommuner
Den kommunale beskæftigelse er blevet ramt forskelligt på tværs af landet, hvor især København har taget et hårdt slag, men region Sjælland er ikke gået fri af krisen. 15 ud af de 17 sjællandske kommuner har mistet jobs i 2. kvartal. Der har til gengæld også været to kommuner i Region Sjælland, der har oplevet fremgang det seneste kvartal. Det drejer sig om Næstved kommune og Kalundborg kommune, der har skabt hhv. 58 og 127 arbejdspladser i 2. kvartal.

Fyn - Beskæftigelsen falder i alle fynske kommuner

pdf

Download

Nordjylland - 5.600 arbejdspladser er gået tabt i Nordjylland

pdf

Download

Nordsjælland - Coronakrisen koster job i alle nordsjællandske kommuner

pdf

Download

Sjælland - Jobtab i 15 sjællandske kommuner pga. coronakrisen

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.