Gemt

Beskæftigelsen i Europa sætter nye rekorder

Eurostat har offentliggjort beskæftigelsestal frem til 3. kvartal og ikke overraskende fik vi endnu en beskæftigelsesrekord.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af cheføkonom steen bocian

Der har grundlæggende aldrig tidligere været så mange jobs i Europa. I den danske debat er der fortsat mange, som tror, at den europæiske økonomi lider, men det er bestemt ikke tilfældet. Der er opsving i Europa, og det er i vid udstrækning det europæiske opsving, som har haft sikret et økonomisk opsving herhjemme.

Fra 2. til 3. kvartal steg beskæftigelsen i alle lande undtagen Litauen, Polen, Rumænien og Storbritannien. Bortset fra Litauen er beskæftigelsen dog steget over det seneste år i de fire lande. I Danmark lå beskæftigelsesfremgangen tæt på gennemsnittet for hele Europa, mens Estland, Malta og Kroatien gik forrest i jobskabelsen.

Selv i nogle af de tidligere hårdt ramte lande skabes der faktisk arbejdspladser i øjeblikket. Over det seneste år er beskæftigelsen steget med 1,6% i Danmark – hvilket er en smule under gennemsnittet for hele Europa – i Grækenland er beskæftigelsen steget med 2%, og i Spanien er det blevet til en fremgang på 2,7%. Så når vi i Danmark til tider bliver lidt selvfokuserede og tror, at vi er de eneste med økonomisk fremgang, så er det værd at bide mærke i, at det går frem i hele Europa. Set over det seneste år er det kun i Litauen, at beskæftigelsen er faldet.

Den stigende beskæftigelse i Europa er udtryk for, at det europæiske opsving er stærkt. Det er naturligvis godt for vores eksportmuligheder. Men det giver også udfordringer i relation til, at vi på arbejdsmarkedet i et stigende omfang er afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Efterspørgslen efter medarbejdere stiger i hele Europa, hvilket gør rekruttering af udenlandsk arbejdskraft vanskeligere. Det kan dermed hæmme vækstmulighederne herhjemme.