Gemt

Måske burde jeg spise pizza juleaften og spare penge

Julen står for døren. Det betyder julegaver og julemad. Læs Steen Bocians tips til julemaden her.

Nyhed

Nu kan det ikke længere skjules. Julen er over os – det betyder dels, at vi skal gå amok i julegaver, og dels at der skal lidt god mad på bordet. Der er stor forskel på, hvad vi spiser til jul i de forskellige familier. Da jeg var barn på Christianshavn i de glade 70’ere, valgte min mor at holde anti-jul. Vi fik røde bøffer juleaften – og nej, der var ikke noget juletræ. Jeg fik dog gaver, men jeg blev bildt ind, at de ikke kom fra julemanden. Min mor påstod, at hun selv havde købt dem. I dag ved jeg bedre, og de seneste mange år har jeg holdt jul som de fleste danskere. Det vil sige med julemand, gaver, juletræ, and, flæskesteg, brun sovs og hvad der nu ellers hører til en hyggelig, traditionel dansk jul.

Generelt er julemad ikke specielt dyr mad – men i år kommer julen for mange af os til at blive en smule dyrere end sidste år, da priserne på mange af de madvarer, som står på julebordet, er steget. Man kan dog godt sammensætte en julemenu, som stort set koster det samme som sidste år – og tænker man utraditionelt, er der penge at spare.

Flæskesteg står på mange familiers julemenu. Over det seneste år er priserne på svinekød steget, så her må man forvente, at skulle give lidt ekstra for julesulet. En flæskesteg, som kostede 200 kroner sidste år, koster cirka 209 kroner i år. Til gengæld er priserne på fjerkræ faldet en smule. Så hvis man mere hælder til and eller gås, så er der basis for at spare en smule. De røde bøffer, som min mor tvang mig til at spise, er også steget lidt i pris – men dog i mindre grad end flæskestegen. Nu er det jo ikke gjort med kød alene. Vi skal jo også have kartofler på bordet – og de er desværre også blevet en smule dyrere. Og hvis man, som vi skal i min familie, også skal have franske kartofler på bordet til at skovle sovsen op med, så skal man desværre indstille sig på, at priserne er steget ganske meget. Over det seneste år er de franske kartofler blevet 6 pct. dyrere. Det er faktisk en del.

Til dessert skal vi naturligvis have ris a la mande. Det er desværre blevet en dyr omgang i år – da priserne på mælkeprodukter er væsentligt højere end sidste år – og selvom man ikke bruger mange ris til ris a la mande, så er det da også værd at bemærke, at priserne på ris er steget med 8 pct. Og vaniljen, ja den er blevet rigtig dyr.

Så er vi ved at nå ind til sofabordet og skålene med nødder og slik. Her er der så endelig lidt godt nyt for julens økonomi. Godt nok er priserne på slik ikke faldet – men de er dog heller ikke steget – og tørrede frugter og nødder er faktisk faldet med næsten fem procent i pris. Når man er kommet så vidt, så er der måske nogen, der tænker, at det ville gøre godt med en kop kaffe, men drop den tanke, kaffen er steget i pris. Det er te og likør til gengæld ikke. Og alkoholfri øl er faktisk blevet billigere. Hvis man er til en cigar, når gaveræset har lagt sig, så skal man både af økonomiske og helbredsmæssige årsager kvitte den tradition. Cigarer er over det seneste år blevet 6 pct. dyrere. Så meget er vores løn ikke steget. Den er steget med cirka 2,25 pct.

Når man lader øjnene glide ned over de mange prisforskydninger, så er det tydeligt, at der tegner sig et billede af, at julen bliver dyrere i år end sidste år. Men hvis man tænker lidt utraditionelt, som min mor gjorde, så kan man fortsat finde prisvenlige løsninger. Pizzaer er for eksempel faldet i pris. Det samme er pasta. Det kan så kombineres med lammekød, som også er lidt billigere i år end sidste år.

Jeg har dog ikke lyst til at tænke utraditionelt, når det er jul. Så for mit vedkommende, så må jeg nok bare indstille mig på, at julemaden bliver en smule dyrere end sidste år. Heldigvis behøver jeg ikke at bekymre mig om udgifter til gaver til børnene. Det står julemanden jo for.