Gemt

Finansloven styrker den ældres frie valg

Med finanslovsaftalen sætter politikerne nu penge af til at sikre borgerne et mere frit valg. Det er rigtigt set, mener Dansk Erhverv, der som den største erhvervsorganisation for private på ældreområdet ser frem til at bidrage til den fortsatte udvikling.

Nyhed

Af Rasmus Lindblom Larsen, velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv

Ældre har siden 2003 selv kunnet vælge, hvem der skal ind over dørtærsklen med hjemmehjælpen. Det frie valg har været en succes, og i dag er det tæt på hver tredje borger, der har valgt en privat leverandør.

Ulige konkurrencevilkår mellem kommuner og de private leverandører betyder dog flere steder, at borgerens mulighed for sammenhænge og et styrket frit valg begrænses.

Et af stederne, hvor den ulige konkurrence slår igennem, er, når det frie valg hegnes inde af paragraffer. Konkret, når rehabilitering ikke er omfattet af det frie valg. Så er det pludselig lovgivningen og et lunefuldt lokalpolitisk flertal, der forhindrer, at den samme leverandør kan levere forskellige ydelser, og den ældre kan opleve sammenhæng i plejen. Det er reelt en svækkelse af kvaliteten i ældreplejen, hvor kontinuitet og et kendt ansigt i hverdagen er vigtig.

Sammenhæng er afgørende i ældreplejen

Derfor er det særdeles positivt, at regeringen og Dansk Folkeparti nu i finansloven afsætter penge til at afprøve nye forsøgsordninger inden for rehabilitering, som skal styrke kontinuitet og sammenhæng på ældreområdet. Vi ved fra den seneste evaluering af lovgivningen om rehabilitering, at private i hver anden kommune bidrager til gøre borgeren mere selvhjulpen. Kompetencerne i den private sektor er der – Nu skal de bruges.