Gemt

Fortsat lav vækst i byggeomkostninger - mangel på arbejdskraft udfordrer dog

Selvom der er fuld tryk på byggeriet, så oplever vi på nuværende tidspunkt ikke samme tendens til stigende byggeomkostninger, som vi så i tiden op til overophedningen i, viser tal for byggeomkostningerne fra Danmarks Statistik.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar af steen bocian

Tilbage i 2006 og 2007 steg byggeomkostningerne i perioder med over 6 pct. om året – selvom byggeomkostningerne også stiger nu, så gør de det aktuelt i et meget lavt tempo. De samlede byggeomkostninger er over det seneste år steget med beskedne 0,8 pct. Fokuserer vi på materialeomkostningerne, så er de stort set ikke steget det seneste år – prisvæksten har kun været på 0,3 pct. Arbejdsomkostningerne er steget lidt mere, nemlig med 2,1 pct. men for blot et par år siden var væksten i arbejdsomkostningerne faktisk større end nu. 

Det lave prispres i byggeriet skal ses i lyset af to forhold. For det første er den globale inflation lav, hvilket i kombination med en stærk kronekurs er med til at holde priserne på materialer nede. Dertil kommer, at antallet af udlændinge ansat i byggeriet i dag er højere end for 10 år siden. Der er i øjeblikket cirka 20.000 udlændinge ansat i byggeriet, hvilket er med til at mindske risikoen for overophedning.

Desværre er væksten i antallet af udlændinge ansat i byggeriet over det seneste år afløst af stilstand. Der er det samme antal udlændige ansat i byggeriet i dag som for et år siden. Det sker desværre til trods for, at stadig flere byggevirksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

At antallet af udlændinge ansat i byggeriet stagnerer, skal ses i lyset af, at de lande, som vi normalt har rekrutteret medarbejdere fra, også oplever økonomisk fremgang, hvorfor eksempelvis polske håndværkere i dag har langt flere valgmuligheder - og så falder valget bestemt ikke altid på Danmark. Det stramme arbejdsmarked taler eksempelvis for, at vi gør det nemmere for virksomhederne at rekruttere medarbejdere fra ikke-EU lande – noget som i dag er meget svært med mindre, at vi taler jobfunktioner med høj løn. Dertil kommer, at det giver god mening med reformer, som øger arbejdsudbuddet generelt.

Det er positivt, at vi ikke på nuværende tidspunkt ser tendenser til omkostningsglidning i byggeriet – men det stramme arbejdsmarked taler for, at der iværksættes initiativer, som mindsker risikoen for at det kommer til at ske, for vi kan ikke ignorere, at der er tryk på arbejdsmarkedet i byggeriet.