Gemt

"Uldmagten": Hjælp de nye kommunalpolitikere

Når de nyvalgte kommunalpolitikere til januar sætter sig til rette i byrådssalene er det med en forventning om, at skulle bidrage positivt til udviklingen af kommunen.

Nyhed

Energien skal gerne kanaliseres ind i projekter til glæde og gavn for kommunens borgere, og ikke anvendes på fortolkning af uklare regelsæt, der sætter rammerne for kommunens virke.

Kommunalfuldmagten er et af disse uklare regelsæt. Fuldmagten giver kommuner adgang til at foretage visse dispositioner af økonomisk karakter. Kommuner kan med kommunalfuldmagten i hånd, agere uden egentlig lovhjemmel, men som hovedregel må kommunen ikke drive erhvervsvirksomhed.

Kommunalfuldmagten er ikke lovfæstet, og det medfører desværre en del uklarhed om hvilke rammer kommunerne må råde indenfor. Kommunerne tolker kommunalfuldmagten meget forskelligt og der er talrige eksempler på projekter, hvor kommuner er gået ud over kommunalfuldmagtens rammer og har drevet egentlig erhvervsvirksomhed.

Er det en kommunal opgave når Aarhus Kommune bygger og lejer m2 ud i Dokk1 og dermed konkurrerer med private udlejere? Er det i orden, at Albertslund Kommune gerne vil levere gratis Wi-Fi, når der eksisterer private udbydere? Er det rimeligt, at Københavns Kommune driver en kommunikationsenhed med over 100 ansatte, når der findes talrige virksomheder, der kan efterkomme kommunens behov?

Grundet de uklare grænser for kommunalfuldmagten, kan man med rette kalde regelsættet til kommunal – ”uldmagten”. De kommunale rammer for erhvervsvirksomhed er i dag en lidt ulden affære, som mange kommunale ledelser gerne vil fastholde. Formentlig fordi ledelsen lever i den vildfarelse, at hvis det hele er lidt uldent, så kan vi bedre gøre det, vi har lyst til, som for eksempel at drive erhvervsvirksomhed.

Virkeligheden er bare anderledes. Uklarhed gør det vanskeligere for lokalpolitikerne at orientere sig i den allerede omfattende kommunale regeljungle. I stedet for at bruge energien på konkrete borgerrettede aktiviteter bruger politikerne tiden på at forholde sig til karakteren af lovligheden af aktiviteten. I sidste ende er lovligheden nemlig kommunalpolitikernes ansvar.

Derfor vil det være en hjælp for alle lokalpolitikere, hvis kommunalfuldmagten lovfæstes og rammerne for det kommunale virke bliver entydigt og klart. Så kan kommunalpolitikerne koncentrere sig om det vigtige, en positiv udvikling af deres kommune.

Indlæg blandt andet bragt i Fyns Amts Avisen den 29. november 2017.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Malene Jæpelt

Chefkonsulent
Medarbejderprofil