Gemt

I julen stiger grænsehandlen

Mange danskere handler igen i år syd for grænsen, når der skal købes ind til julebordet, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv. Det er det store moms- og afgiftsniveau, der igen i år får 30 procent af danske husstande til at tage turen sydpå.

Nyhed

Knapt hver tredje danske husstand forventer at julegrænsehandle i år, viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. Det er desværre ikke noget, der bidrager med juleglæde i de danske butikker og engrosvirksomheder.

”At danskerne er villige til at køre langt for at købe julegodter ved grænsen bekræfter blot det absurde i vores høje afgiftsniveau, som gør, at vi årligt sender milliarder af kroner ud af Danmark. Derfor står det også højt på Dansk Erhvervs ønskeliste denne jul, at vi får et opgør med afgifterne. Faktisk vil det stå på vores ønskeliste indtil, vi får gjort noget ved den konkurrencemæssige skævvridning, som grænsehandlen er et udtryk for,” siger politisk konsulent Lisa Gundsø fra Dansk Erhverv.

Der er dog udsigt til en lille forbedring. Fra 2020 kan man se frem til at mandlerne til risalamanden bliver lidt billigere, da Folketinget har besluttet at fjerne nøddeafgiften. Samtidig lægger regeringen i sin erhvervspakke op til at gøre noget ved grænsehandelsproblematikken ved at fjerne flere af de mest bøvlede afgifter og annullere planlagte afgiftsstigninger ligesom at nøddeafgiften halveres frem mod afskaffelsen.

”Det er små positive skridt, men vi er på ingen måde i mål. Hvis politikerne virkelig vil grænsehandlen til livs, skal der også kigges på det eksisterende afgiftsniveau på slik og chokolade, vin, spiritus og øl, som er de store grænsehandelsmagneter. Afgifterne på disse varer skal også ned i et langt lavere niveau, så danske virksomheder bliver stillet mere lige i konkurrencen med de tyske grænsehandelsshops. Kun da vil vi kunne gøre op med grænsehandlen. Så det er også dét, Dansk Erhverv beder Julemanden om i år,” siger Lisa Gundsø.

Grænsejulehandel 2017

pdf

Download