Gemt

Krav om kopi af pas var ikke forskelsbehandling

Ifølge Ligebehandlingsnævnet er det ikke i strid med forskelsbehandlingsloven at indhente oplysning om statsborgerskab i forbindelse med rekruttering. Virksomheden skulle sikre sig, at den ikke beskæftigede ulovlig arbejdskraft.

Nyhed

Reglerne om forskelsbehandling
Forskelsbehandlingsloven beskytter mod diskrimination begrundet i en række kriterier, herunder national, social eller etnisk oprindelse. Beskyttelsen indebærer, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på disse kriterier ved ansættelse, under det løbende ansættelsesforhold eller ved afskedigelse.

Hvis en person, der føler sig krænket, påviser faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at der har været udøvet forskelsbehandling, skal arbejdsgiveren bevise, at det ikke har været tilfældet. Der er tale om såkaldt delt bevisbyrde.

Sagen
I den konkrete sag søgte en mand af slovakisk oprindelse en stilling hos en dansk virksomhed. Arbejdsgiveren bad i forbindelse med ansættelsessamtalen ansøgeren om at aflevere en kopi af sit pas. Ansøgeren ville ikke aflevere kopi af passet, og ansættelsessamtalen blev afsluttet. Han fik afslag på ansøgningen, fordi han ikke efterlevede kravet om at aflevere en kopi af sit pas for at opnå beskæftigelse hos virksomheden.

Efterfølgende klagede ansøgeren til Ligebehandlingsnævnet, da han mente, at kravet om en kopi af hans pas var udtryk for forskelsbehandling begrundet i national oprindelse.

Afgørelsen
I forbindelse med sagens behandling havde virksomheden fremlagt sin rekrutteringspolitik, hvoraf det fremgik, at ‎virksomheden ved alle ansættelser af både danske og udenlandske ‎statsborgere skulle indhente oplysninger om statsborgerskab og eventuel opholds- og arbejdstilladelse. Formålet var at have en praksis i tråd med myndighedernes retningslinjer og at sikre dokumentation for identitet og statsborgerskab for derved at undgå at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft.

Ligebehandlingsnævnet bemærkede herefter, at ‎forskelsbehandlingsloven ikke indeholder et forbud mod, at arbejdsgivere anmoder ‎om oplysninger vedrørende en medarbejders statsborgerskab. Nævnet fandt herefter, at ansøgeren ikke havde påvist faktiske ‎omstændigheder, der gav anledning til at formode, at der var sket ‎forskelsbehandling. Arbejdsgiveren blev frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Ved ansættelsen af en medarbejder må arbejdsgiveren ikke lægge vægt på ansøgerens nationale eller etniske oprindelse, men det fratager ikke ‎arbejdsgiveren mulighed for at indføre krav om, at ansøgeren som en betingelse ‎for at opnå ansættelse skal aflevere en kopi af sit pas eller anden dokumentation for lovlig opholds- og arbejdsgrundlag.

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre sig, at de enkelte ansatte har det fornødne opholds- og arbejdsgrundlag. En arbejdsgiver, som beskæftiger en udlænding uden den nødvendige arbejdstilladelse, kan straffes med bøde eller fængsel.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration har lavet en pjece for at hjælpe virksomheder med at undgå at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft. Læs pjecen her.

Læs mere om opholds- og arbejdstilladelse på Styrelsen for International Rekruttering og Integrations hjemmeside.