Gemt

Der skal gøres op med den ulige konkurrence i hjemmeplejen

Ny opgørelse fra Danmarks statistik viser, at de private velfærdsleverandører generelt set er stabile - men at konkurser inden for hjemmeplejebranchen og dele af socialområdet trækker det samlede billede ned.

Nyhed

30. marts 2017

Dansk Erhverv mener, at der skal gøres op med den ulige konkurrence i hjemmeplejen.

Private og selvejende virksomheder løfter i dag en stor del af opgaverne i vores fælles velfærdssamfund. Dansk Erhverv er landets største erhvervsorganisation af private og selvejende virksomheder på tværs af handicap-, ældre- og socialområdet.

I Dansk Erhverv nikker man genkendende til de nye tal fra Danmarks Statistik, som blandt andet viser, at private velfærdsvirksomheder generelt over en periode fra 2009 – 2017 ligger på niveau med den generelle konkursprocent i samfundet. Men - meget vigtigt – at tal for velfærdsområdet dækker over store interne forskelle. Særligt inden for hjemmeplejen og dele af socialområdet har virksomheder og organisationer drejet nøglen om.

"Her er det vigtigt at pointere, at der er tale om to meget forskellige og specifikke områder,” siger Rasmus Lindblom Larsen, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Ulige konkurrence i hjemmeplejen

Inden for hjemmeplejen har ca. hver tredje borger valgt en privat leverandør og generelt med stor borgertilfredshed. Konkurser i den private hjemmepleje har vakt en del mediebevågenhed, og regeringen har nu igangsat en undersøgelse af dem. En undersøgelse, som Dansk Erhverv bakker op om og har konkrete krav til.

"Konkurser er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor har vi tidligere spillet ind med anbefalinger til kommunerne for at undgå konkurser, herunder også krav til virksomhederne. Det er dog helt afgørende, at der bliver gjort op med de ulige konkurrencevilkår mellem de private leverandører på den ene side og kommunerne på den anden. Lige nu er banen skæv, og den er mere egnet til skihop end boldspil. Det er eksempelvis et kæmpe problem, at lovgivningen afgrænser de private virksomheder og helt specifikt ikke garanterer borgeren frit valg og sammenhæng på tværs af ydelser. Det er også helt skævt, at kommunerne, efter et udbud, kører til højere priser end de private,” siger Rasmus Larsen Lindblom.

Inden for døgninstitutioner til udsatte børn og unge viser tallene fra Danmarks Statistik en række konkurser særligt fra 2010-2014. Hos Dansk Erhverv peger man på, at netop det område har gennemgået en stor faglig omlægning fra anbringelse på institution til anbringelse i pleje- og netværksfamilier. Sagt direkte, er ”markedet” reduceret i den periode.

Dagens tal fra Danmarks Statistik viser i øvrigt, at der er stor kontinuitet på velfærdsområdet, og at vi har en lang række store, konsoliderede og professionelle aktører på området Hos erhvervsorganisationen er der dog optimisme at spore. Rasmus Larsen Lindblom peger på, at private ikke er fremmede fugle, men i dag udgør en vigtig del af samfundets tilbud, pleje og behandling inden for social-, handicap og ældreområdet.

Kontakt

Kontakt