Gemt

Ny rapport: Grænsehandlen giver stadig danske butikker kamp til stregen

Danskerne grænsehandler fortsat for milliarder, viser ny rapport fra Skatteministeriet. Afgifterne må ned, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

4 mia. kr. i 2016.

Så mange penge har danskerne brugt på nydelsesmidler i grænsehandelsbutikker i 2016. Det viser Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport, som netop er offentliggjort. Rapporten konkluderer, at grænsehandlen med nydelsesmidler i 2016 er steget i forhold til 2015, hvilket bekræfter, at incitamentet til grænsehandel og illegal handel med nydelsesmidler stadig er alt for højt:

”Det er stærkt bekymrende, at tallene viser, at der stadigvæk grænsehandles for beløb i milliardklassen, for det afspejler jo blot, at danske butikker fortsat går glip af betydelig omsætning lige såvel som den danske statskasse mister store mængder provenu, når handlen sker syd for grænsen” siger Lisa Gundsø, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Afgifter må ned

Skatteministeriets rapport viser også, at grænsehandlen med slik og chokolade de seneste år har været stigende, ligesom den illegale handel med slik og chokolade er taget til i omfang.

”Det bekræfter os i, at hvis politikkerne virkelig vil gøre noget for at rette op på den store konkurrenceforvridning for butikker såvel som hele slik- og konfekturebranchen, er politikkerne nødt til at kigge på de faktorer, der gør, at så stor en andel af slikmarkedet går fuldstændigt uden om det legale danske marked og den danske statskasse,” siger Lisa Gundsø.

Lisa Gundsø henviser til, at afgifterne på f.eks. slik og chokolade er steget med hele 83 pct. siden 2010, og at vi tilmed kan se frem til en yderligere stigning, når prisindekseringen træder i kraft i januar 2018.

Handlen skal holdes hjemme

I Dansk Erhverv håber man på, at politikkerne ved efterårets finanslovsforhandlinger vil drøfte annulleringen af den planlagte prisindeksering af blandt andet slik og chokolade, vin, alkoholsodavand, og is.

”Vi skal arbejde hårdere for at holde handlen hjemme og dæmme op for det illegale marked. Når afgifterne falder, kommer handlen tilbage til Danmark, og det bliver mindre attraktivt at sælge illegale varer. Derfor giver det mening at sænke afgifter og sikre bedre konkurrencevilkår for danske handlende,” siger Lisa Gundsø.