Gemt

Beskæftigelsen stiger – men hvor længe?

Beskæftigelsen stiger. Men spørgsmålet er, hvor længe virksomhederne kan fortsætte med at rekruttere, når reserverne svinder, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen for lønmodtagere steg med 4.300 fra juli til august, og dermed er der nu mere end 2,7 millioner lønmodtagere i Danmark. Vi skal 10 år tilbage for at finde en tilsvarende høj beskæftigelse.

”Det lyder måske umiddelbart som godt nyt, men ubesatte stillinger og virksomheder, der har problemer med at rekruttere er et problem, der ser ud til at vokse. Cirka hver femte job bliver ikke besat, fordi virksomhederne ikke kan finde den rette kandidat. Vi ved, at mangel på kvalificeret arbejdskraft gør det vanskeligere og dermed dyrere for virksomheder på tværs af alle brancher at rekruttere nye medarbejdere. Regningen lander især hos de virksomheder, som ender med at måtte opgive at finde nye medarbejdere. Det betyder, at opgaver ikke bliver løst, at virksomheder siger nej til nye kunder og at opgaver, som kunne være løst af virksomheder i Danmark, flytter til udlandet,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Dyrere at være dansker

Peter Halkjær peger på, at Danmark går glip af job og muligheden for at nedbringe antallet af ledige.

”Samtidig har vi et uforløst vækstpotentiale, som gør det dyrere at være dansker. I 2016 gik godt 108 mia. kr. til indkomstoverførsler til passivt forsørgede i den erhvervsaktive alder, heraf godt 33 mia. til dagpenge og kontanthjælp. Set fra et helikopterperspektiv øger mangel på arbejdskraft risikoen for løn/prisspiraler, der skader konkurrenceevnen,” siger Peter Halkjær.

Gamle reformer ikke nok og udenlandsk arbejdskraft kun måske en løsning

De reformer, som trækker arbejdsudbuddet i opadgående retning de kommende år, er ikke store nok til at dække virksomhedernes behov for arbejdskraft, hvis efterspørgslen fortsætter med at stige i den takt, som vi har set de seneste fire år.

”Vi er i stigende grad afhængig af arbejdskraft fra udlandet. Konklusioner fra den seneste vismandsrapport og Dansk Erhvervs egne beregninger peger imidlertid i retning af, at vi ikke kan tage en fortsat tilgang af udenlandsk arbejdskraft for givet. Hvis det holder stik, så må vi sige, at risikoen for udbredte flaskehalsproblemer rykker tættere på,” siger Peter Halkjær.

Muligheder for handling

Peter Halkjær tilføjer, at der er muligheder for at handle på de aktuelle og de fremtidige problemer med mangel på arbejdskraft.

”Det kan gøres nemmere for virksomheder at rekruttere fra udlandet. Det vil også hjælpe at få vedtage Jobreform II i sin helhed og få udnyttet den høje beskæftigelse til at få endnu flere ledige og flere fra grupperne på kanten af arbejdsmarkedet hurtigere i job. Det vil være gode initiativer, som kan være med til at afdæmpe en stigende risiko for udbredte flaskehalse på arbejdsmarkedet de kommende år,” siger Peter Halkjær. 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil