{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at en fortsat stor andel af virksomheder begrænses af mangel på ansøgere. Det betyder, at ikke er for sent at handle, og at reformvinduet er åbent, lyder det fra Dansk Erhverv.
Knap hver tredje virksomhed inden for byggeri og anlæg (30%), hver syvende inden for serviceerhvervene (14%) og knap hver tiende (9%) inden for industri mangler arbejdskraft i et omfang, så det bremser aktivitetsniveauet, viser nye tal.
”Det relativt høje niveau af virksomheder, der melder om begrænsende mangel på arbejdskraft i byggeriet, kan være et forvarsel om, at flaskehalse i større omfang er på vej til at brede sig på arbejdsmarkedet. I 2006 steg andelen af virksomheder i byggeriet, der meldte om aktivitetsbegrænsende mangel på arbejdskraft på bare syv måneder fra 22% til 45%. Udviklingen var dengang et forvarsel om de flaskehalse, der efterfølgende bredte sig på arbejdsmarkedet generelt i 2007 og 2008. Det er ikke umuligt, at Danmark inden for en overskuelig fremtid kommer til at stå i en lignende situation, hvis ikke der sættes ind med flere initiativer, der øger udbuddet af arbejdskraft,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Mangel på arbejdskraft sender job til udlandet
”Det er ingen trøst for serviceerhvervene, at manglen på medarbejdere er større i byggeriet. For den enkelte virksomhed, der ikke kan få besat en ledig stilling, bliver omkostningen ikke mindre af, at andre virksomheder er i samme situation, uanset branche. En del virksomheder løser udfordringen med mangel på arbejdskraft ved at sende opgaven til udlandet, andre, herunder især små og mellemstore virksomheder, sætter opgaver på stand-by, siger nej tak til ordrer og så videre,” siger Peter Halkjær.
Peter Halkjær peger desuden på, at sektorerne forbundne kar og handler ofte indbyrdes. Når mangelsituationen accelererer i en branche, påvirker det derfor i andre brancher og har derfor set fra et helikopterperspektiv en negativ betydning for samfundsøkonomien som sådan.
Ikke for sent med reformer
Knap 120.000 ledige og andre reserver uden for arbejdsstyrken kan afhjælpe virksomhedernes stigende udfordringer, men det kræver mod til at gennemføre reformer på Christiansborg.
”Kommunerne kan via jobcentrene også være med til at flytte flere værdifulde ledige fra passiv forsørgelse til job. Regeringens udspil til Jobreform II vil understøtte en sådan indsats. Flere udlændinge kan også være en del af svaret på de udfordringer, der lige nu trækker væksten i virksomhederne i nedadgående retning,” siger Peter Halkjær.