Gemt

Update på kontrollen med olivenolie og ny prøveudtagning i 2017

I forbindelse med kontrollen af ekstra jomfru olivenolie foretaget i starten af 2017, har flere virksomheder udtrykt utilfredshed med Fødevarestyrelsens håndtering og den anbefalede analysemetode.

Nyhed

Baggrund
Fødevarestyrelsen udtog i november 2016 prøver af ekstra jomfru olivenolie hos 35 danske engros- og detailvirksomheder. Prøverne blev udtaget som en del af kontrolkampagnen ”Operation Opson”, der er en international kontrolaktion mod forfalskede og underlødige fødevarer. I slutningen af marts 2017 overleverede Fødevarestyrelsen analysesvarene til de involverede virksomheder. De viste, at størstedelen af de analyserede olier ikke levede op til deres klassificering som ekstra jomfru olivenolie. Sagen har haft store økonomiske konsekvenser, ikke kun for danske virksomheder, men også for de europæiske olivenolieproducenter ligesom at flere føler sig hængt ud i pressen.

Reaktion
En række medlemmer har udtrykt utilfredshed med Fødevarestyrelsens håndtering af sagen, hvorfor vi i Dansk Erhverv løbende har været i kontakt med både medlemmer og myndigheder for at afdække forløbet og få svar fra styrelsen på en række spørgsmål vedr. prøveudtagning, analyser og fortolkning af resultaterne. Noget har vi fået svar på, andet ikke og noget afventer fortsat. I mellemtiden er vi gået i gang med at udarbejde en tjekliste til virksomheder om kontrollen med olivenolie. 

Fremtid
Fødevarestyrelsen har oplyst, at de vil udtage nye prøver af olivenolie i november 2017 og fortsætte med disse kontroller de kommende år. Danmark er, ligesom de øvrige EU-medlemslande, forpligtet til, at gennemføre en årlig kontrol med olivenolie. I forbindelse med prøveprojektet orienteres de virksomheder, hvor der tages prøver, om formålet med prøvetagningen.

I Dansk Erhverv mener vi, at det største problem med olivenolie er, at den organoleptiske analysemetode, der anvendes til at klassificere en olie, som fx en ekstra jomfru olivenolie er for usikker. Det er et problem, når tre forskellige smagspaneler kan nå frem til tre forskellige klassificeringer af den samme olie. Det tyder på, at resultaterne ikke er til at stole på, og det mest er et spørgsmål om held, hvorvidt et produkt slipper igennem kontrollen eller ej.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer