Gemt

Reportage: Hvordan får vi bedre ældrepleje?

Hvor går udviklingen i ældreplejen hen, og hvordan vi skaber et bæredygtigt samarbejde imellem den offentlige og private sektor? De spørgsmål er blevet stillet før i den offentlige debat, men på to netværksdage i marts, havde PenSam inviteret de private leverandører, kommuner, erhvervsorganisationer og fagbevægelsen til i fællesskab at give svarene. Det kom der en god og åben diskussion ud af.

Nyhed

DEBATMØDE HOS PENSAM

Frit valg i hjemmeplejen, flere friplejehjem og private plejecentre. Private udgør i dag en væsentlig del af den samlede ældrepleje. PenSam havde gennem sit arbejdsgivernetværk derfor taget initiativet til over to dage i hhv. Farum og Vejle at debattere kvalitet og udvikling i ældreomsorgen - og om rammerne for det offentligt private samarbejde er godt nok.

Billede fra debatten i Farum. Fra venstre Rasmus Larsen Lindblom (Dansk Erhverv), Jakob Damsgård (Cura Pleje), Karsten Høgild (KA-pleje), Stine Louise von Christierson (brancheorganisationen Dansk Sundhed og Velfærd)

Netop den private andel af ældreplejen er årsagen til, at PenSam tager initiativ til en debat på tværs.

”I PenSam er "vores" private arbejdsgivere vigtige kunder. Derfor er dialogen med dem vigtig, så vi rammer rigtigt med relevante arbejdsmarkedspensions-løsninger, forklarer administrerende direktør Torsten Fels.

- Vi var meget glade for, at så mange parter deltog i vores arbejdsgivernetværk - for uanset formelle kasketter oplever jeg, at vi er forenet i ønsket om at skabe gode løsninger for velfærdsDanmarks brændstof, hvad enten vi så kalder dem medarbejdere hos private arbejdsgivere, PenSams kunder eller FOA´s medlemmer, siger Torsten Fels.

Debat om medarbejdertrivsel og bedre rekruttering
Medarbejdermanglen ser ikke ud til at blive mindre de kommende år og netop at gøre ældreplejen mere attraktiv var begge dage et vigtigt tema. Blandt de private virksomheder var Cura Pleje. Virksomheden leverer bl.a. hjemmepleje i en række Nordsjællandske kommuner, men har også tilbud på det sociale område. Under debatten pegede Cura Plejes driftsdirektør Jakob Damsgaard særligt på, hvordan vi på tværs af ældreplejen i endnu højere grad kan skabe endnu mere trivsel blandt vores dygtige medarbejdere.

Måske er der hos de private leverandører kort fra idé til handling og at det i sit selv er motiverende med den enkelte medarbejder, også når de private leverandører i hjemmeplejen har vist sig rigtig gode til at levere kontinuitet og ensartethed, mente Jakob Damsgaard og inviterede til konkret dialog og partnerskaber.

FOA: Begge parter skal inkludere og tage ansvar for samarbejdet
Hos fagforbundet FOA var advokat Mumme Thing positiv over for et øget engagement fra de private virksomheder: ”Private leverandører tegner sig for en stigende andel af især hjemmeplejen. Det stiller krav til os om at inkludere de private aktører i debatten om og udviklingen af faget, og det stiller krav til de private leverandører om at engagere sig og tage ansvar, ikke mindst for uddannelse” sagde han.

Den sidste del var Cura Pleje med på og forslog eksempelvis en langt større tilknytning imellem de kommende nyuddannede social- og sundhedshjælpere og den private sektor for derigennem at styrke rekrutteringssituationen.

”Vi kunne åbne SOSU skolerne mere op for eksterne undervisere fra de private virksomheder, til at undervise SOSU eleverne i udvalgte fag og emner”, sagde Jakob Damsgaard. - Se bare på andre dele af uddannelsessystemet, eksempelvis på CBS.

Dansk Erhverv: Ikke bare mere af det samme
Også Dansk Erhverv deltog og her hæftede velfærdspolitisk chef Rasmus Larsen Lindblom sig ved, at svaret på fremtidens ældrepleje ikke længere er at gøre mere af det samme. En mængde forskellige tendenser fletter sig sammen i de kommende år, og det udfordrer til nytænkning. Ikke kun fordi antallet af ældre stiger markant, mener Dansk Erhverv.

Flere ældre flytter på tværs af landsdele; tættere på børn og børnebørn. De kommende generationer, med behov for pleje, har andre forventninger og ofte mere komplekse problemer på tværs af omsorg og sundhedsfagligheder. Grænserne for, hvornår samfundet træder til med hjælp rykkes måske også. Der er med andre ord al mulig grund til at anerkende, at kommunerne i dag står over for en ganske kompleks opgave, sagde Rasmus Larsen Lindblom.

Et svar er at gøre kvalitetskonkurrencen på ældreområdet langt stærkere og langt mere synlig, end den er i dag, mente Rasmus Larsen Lindblom. Så de mindre gode tilbud og institutioner kan lære af de bedre, hvad enten det er offentlig eller privat.

Den kommende plejehjemsportal ser Dansk Erhverv derfor som et godt initiativ. Men rammerne om det frie valg og dermed for en stor del af borgerens medbestemmelse og værdighed er ganske enkelt ikke gode nok, sagde Rasmus Larsen Lindblom, og pegede som et eksempel på at hver tredje af de ældre visiteret til hjemmepleje i dag ikke kender retten til selv at vælge.