Gemt

Arbejdsmarkedsreformer virker

En stigning i antallet personer som får tildelt førtidspension har blandt andet fået AE-rådet på banen med et budskab om, at højere efterlønsalder betyder flere nedslidte seniorer på arbejdsmarkedet. Men det er en forkert måde at se udviklingen på, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

Kommentar fra Dansk Erhverv - 20. august 2018

De godt 1.000 flere tilkendelser af førtidspension til seniorer i 2017 sammenlignet med antal tilkendelser 2013 skal ses i lyset af, at knap 13.000 færre over 60 år i samme periode gik på efterløn. Langt de fleste 60 og 61 årige er således ikke nedslidte og fortsætter med at arbejde som en konsekvens af en forhøjet efterlønsalder. Derudover er stigningen i antallet af tilkendelser til førtidspension siden 2013 en del af en generel tendens, der ikke har noget med efterlønsalder at gøre.

Vi har i perioden set en generel stigning i antallet af tilkendelser til førtidspension, som hænger sammen med, at de ressourceforløb, der blev indført i netop 2013, i en årrække har bremset op for antallet af tilkendelser til førtidspension. En god del af dem der ikke fik tilkendt førtidspension dengang får tildelt den nu.

”Derfor er det en ærgerlig men også en forventelig følge af førtidspensionsreformen, at flere seniorer får tilkendt en førtidspension, når ressourceforløbene ender” siger arbejdsmarkedschef Peter Halkjær fra Dansk Erhverv og fortsætter:

”Til gengæld kan vi glæde os over, at stigningen antallet af seniorer, der fortsætter med at arbejde, langt overstiger stigningen i antallet af seniorer der får tilkendt førtidspension. Set i det lys virker reformen grundlæggende efter hensigten – efterlønsreformen fastholder dem, der kan fortsætte i job samtidig med at et mindretal er sikret et alternativt forsørgelsesgrundlag,” siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil