Gemt

Flot vækst i vareeksporten for 2. måned i træk - dog nulvækst fra 1.- til 2. kvartal

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for den danske vareeksport frem til og med juni i år. Udviklingen i eksporten af varer var frem til maj en skuffende historie.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Jonas Spendrup Meyer

Torsdagens tal viser dog, at vareeksporten i juni stiger for anden måned i træk. Eksporten af varer ekskl. brændsel, skibe og fly steg med 3,5 pct. fra maj til juni, når der tages højde for den normale effekt af sæson – det er anden måned i træk, at vi ser en pæn vækst i eksporten ekskl. skibe. Eksporten i juni ligger dermed på niveau med efteråret sidste år. Fra 1. kvartal til 2. kvartal faldt eksporten af varer ekskl. skibe. med -0,1 pct. Dermed skal man ikke forvente et stort bidrag til den samlede danske vækst i 2. kvartal.

Sammenlignet med 1. halvår sidste år ligger danske virksomheders salg af varer til udlandet -0,7 pct. lavere i år. Set i lyset af stærk vækst i USA og fortsat solid vækst i Europa vil man forvente, at den danske eksport ville være vokset mere end tilfældet er og har været. Der kan være flere forklaringer på den svage udvikling. Valutakursudviklingen har været en udfordring. Den effektive danske krone er blevet styrket hen over det seneste år. En stærkere valuta svækker virksomhedernes konkurrenceevne. Derudover kan kapacitetsbegrænsninger i form af mangel på kvalificeret arbejdskraft også have spillet en rolle.

Væksten i 1. kvartal var primært trukket af den ene af de to største motorer for dansk økonomi – nemlig privatforbruget. På trods af pæn vækst for vareeksporten i både maj og juni, ser det desværre ikke ud til, at billedet kommer til at ændre sig for 2. kvartal. Dansk økonomi vokser stærkest med hjælp fra både privatforbrug og eksport, men heldigvis ser vi stadig gode privatøkonomiske forudsætninger. Fortsætter de protektionistiske strømninger fra primært USA og Kina, kan det på den lange bane risikere at lægge en dæmper på det globale opsving, hvilket også vil ramme en lille åben økonomi som den danske.