Gemt

Husk at undersøge overenskomsterne, når du overtager serviceopgaver

Når du overtager en opgave fra en anden virksomhed eller offentlig myndighed, er det vigtigt, at du undersøger eventuelle overenskomstforpligtelser hos ordregiveren. Du risikerer nemlig at indtræde i en kollektiv overenskomst som overenskomstpart, hvis du ikke frasiger dig overenskomsten inden for en frist på 3 uger efter overtagelsen.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 23. AUGUST 2018

Virksomhedsoverdragelsesloven og outsourcing/udlicitering af serviceopgaver
Kerneområdet for virksomhedsoverdragelsesloven er almindelige aftaler om overdragelse af en virksomhed fra en person eller et selskab til en anden person eller selskab.

Den traditionelle virksomhedsoverdragelse, hvor du køber/sælger en hel virksomhed med alle aktiver, giver sjældent de store udfordringer. Den form for overdragelse vil som hovedregel være omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven.

Virksomhedsoverdragelsesloven kan dog også være gældende i de situationer, hvor der overdrages en del af en virksomhed, eksempelvis en afdeling eller en konkret opgave. Outsourcing, udlicitering, forpagtning, leje mv. kan derfor være omfattet af loven.

Når der er tale om outsourcing eller udlicitering af serviceopgaver, eksempelvis rengøring, kan overtagelse af en gruppe af medarbejdere, som har været beskæftiget med opgaven, bringe virksomhedsoverdragelseslovens regler i anvendelse.

Overenskomstforhold i forbindelse med outsourcing/udlicitering
Når du overtager en opgave i forbindelse med outsourcing, udbud eller lignende, kan du som udgangspunkt risikere at indtræde i det overenskomstforhold, som den, der hidtil varetog opgaven, har været omfattet af, medmindre du frasiger overenskomsten over for den overenskomstbærende fagforening.

Når din virksomhed først er omfattet af en kollektiv overenskomst, er det i praksis ganske vanskeligt at frigøre sig fra overenskomsten igen.

Frister
Du kan inden for 3 uger fra det faktiske tidspunkt for overtagelse af den pågældende opgave frasige dig de kollektive overenskomster.

Frasigelse af overenskomsten er en meddelelse til den overenskomstbærende fagforening om, at du har overtaget en opgave eller en del af en virksomhed, og at du ikke ønsker at indtræde i overenskomstforpligtelserne mv.

Dansk Erhverv har udarbejdet en guide om virksomhedsoverdragelser, herunder om frasigelse af overenskomster med eksempel på frasigelsesbrev