Gemt

Lovligt at opsige fleksjobber, der nåede folkepensionsalderen

Det var ikke en overtrædelse af forskelsbehandlingsloven, at en virksomhed valgte at opsige en medarbejder ved ophør af dennes fleksjobsaftale grundet folkepensionsalderens indtræden.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 28. AUGUST 2018

Reglerne om handicap og alder
Forskelsbehandlingsloven beskytter handicappede mod afskedigelse eller forringelse af deres ansættelsesvilkår. Beskyttelsen indebærer, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på medarbejderens handicap ved beslutning om afskedigelse eller vilkårsændringer.

Forskelsbehandlingsloven beskytter tillige medarbejdere mod afskedigelse eller forringelse af deres ansættelsesvilkår begrundet i alder. Det er som udgangspunkt ikke muligt at opsige en medarbejder, når vedkommende når en bestemt alder. Forskelsbehandlingsloven indeholder imidlertid ikke en udtrykkelig undtagelse vedrørende medarbejdere i fleksjob.

Reglerne i loven indeholder dog en undtagelse, der betyder, at ulige behandling på grund af alder ikke udgør forskelsbehandling, hvis den er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål, og hvis midlerne til at opfylde målet er hensigtsmæssige og nødvendige.

Sagen kort 
Sagens omdrejningspunkt var, hvorvidt opsigelsen af medarbejderen var begrundet i ophør af en fleksjobaftale med deraf følgende bortfald af løntilskud, samt om et sådant ophør af en fleksjobaftale berettiger en arbejdsgiver til at opsige en medarbejder.

Medarbejderen var ansat i et fleksjob i henhold til lov om aktiv beskæftigelsesindsats. Fleksjobordningen indebar, at medarbejderen blev aflønnet af arbejdsgiveren for de 20 timer, som vedkommende arbejdede. Derudover modtog medarbejderen et supplerende løntilskud fra kommunen. Ansættelsen indebar desuden skånehensyn, herunder en ugentlig fridag og tilpasninger i arbejdsopgaverne.

Da medarbejderen nåede folkepensionsalderen, udløb fleksjobaftalen, og medarbejderen blev opsagt. Samtidig søgte arbejdsgiveren efter en ny medarbejder til en fuldtidsstilling med arbejdsopgaver, der i et vist omfang svarede til den opsagte medarbejders, men også krævede andre kompetencer.

Den opsagte medarbejder indbragte sagen for Sø- og Handelsretten, da han mente, at opsigelsen var i strid med blandt andet forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling grundet alder og handicap. 

Sø- og Handelsrettens afgørelse 
Sø- og Handelsretten fandt, at det ikke var i strid med forskelsbehandlingsloven at opsige medarbejderen ansat i fleksjob med løntilskud, da aftalen ophørte fordi medarbejderen nåede pensionsalderen.

Begrundelsen for resultatet var, at opsigelsen måtte anses for at være objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål inden for rammerne af lovgivningen. Retten fandt ikke, at det kunne tillægges betydning, om eller i hvilket omfang medarbejderen havde et handicap.

Retten fandt herefter, at spørgsmålet om arbejdsgiverens ansættelse af en ny medarbejder med andre kompetencer derfor ikke havde betydning for sagen. Derfor blev arbejdsgiveren frifundet.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen fra Sø- og Handelsretten fastslår, at det ikke er i strid med forskelsbehandlingsloven at opsige en medarbejder, når dennes fleksjobaftale udløber grundet opnåelse af folkepensionsalderen.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af medarbejdere i fleksjob, der potentielt lider af et handicap.