{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv anerkender behovet for en digital skat, men finder at EU’s direktivforslag rammer ved siden af målet. Det synes mange af medlemslandene også, og ministrene har nu udskudt beslutningen. Dansk Erhverv foretrækker, at problemet løses i OECD-regi og ikke i EU.
Dansk Erhverv | POLITIK - 7. december 2018 - Af Kristian Kongensgaard
Når virksomheder tegner annoncer på nettet, eller borgere modtager andre digitale serviceydelser, bliver fortjenesten på de digitale services ikke nødvendigvis beskattet i det pågældende land. Især multinationale digitale virksomheder kan have en fordel heri, fordi de har forskellige lovlige muligheder for at lægge overskuddet i lavtbeskattede lande.
Det ønsker EU at gøre noget ved. Europa-Kommissionen begrunder det med, at de multinationale digitale virksomheder generelt har en lavere global beskatning end nationale virksomheder. Kommissionen ønsker at få denne forskel udlignet.
Skat på overskud eller omsætning?
Det er dog ikke så ligetil at skabe enighed i EU. Men som udtryk for, at Europa-Kommissionen mener, at det haster med en løsning, så kom der to direktivforslag i foråret. Det ene skulle være midlertidigt og træde i kraft så hurtigt som muligt og med en omsætningsskat på salget af digitale annoncer. Det andet direktiv skulle træde i kraft senere og erstatte det midlertidige system med en generel beskatning af digital aktivitet og som en del af den almindelige selskabsbeskatning. Det vil sige en skat på overskud og ikke på omsætning.
Fundamentalt brud på hidtidigt princip
Dansk Erhverv anerkender, at der kan være behov for at justere det internationale skattesystem, men afviser direktivforslagene:
”Skat på omsætning vil være et fundamentalt brud på det hidtidige princip om at beskatte overskud. Internationalt bygger selskabsskat på, hvor produktion og idéudvikling er hjemmehørende, og ikke hvor salget finder sted,” siger skattepolitisk chef Jacob Ravn.
Omsætningsskat vil blive væltet over på annoncepriserne
Det midlertidige direktiv er primært rettet mod digitale koncerner, der har en omsætning på over 750 millioner euro på salg af annoncer. Forslaget indeholder en omsætningsskat på 3 procent.
”Umiddelbart er der tale om meget store multinationale digitale koncerner og ikke danske virksomheder. Men en ny omsætningsskat vil med stor sandsynlighed blive væltet over på annoncepriserne. Så vil alle virksomheder, der annoncerer hos koncernerne, komme til at betale.”
Ny skat kan blive mødt med repressalier fra USA
Selv om en digital skat i princippet vil ramme alle, der har en digital annonceomsætning på over 750 millioner euro, så vil skatten primært ramme store amerikanske virksomheder:
”Fra amerikansk side kan skatten let blive opfattet som en handelsteknisk hindring. Derfor kan skatten blive mødt med repressalier fra USA’s side. Det må forventes også at gå ud over europæiske og dermed også danske virksomheder,” siger Jacob Ravn.
Han er også bekymret for, at et midlertidigt direktiv kan gå hen og blive permanent.
Tilfreds med pause
Tidligere på ugen var EU’s finansministre så samlet for at finde en fælles holdning. Det lykkedes ikke, for EU-landene har stærkt modstridende interesser i denne sag. Nogle lande vil miste skatteindtægter, og andre vil få flere. I stedet blev direktivforslagene skudt til hjørne og tages op igen på næste møde engang i 1. kvartal af 2019.
Jacob Ravn er tilfreds med, at ministrene tager en pause i forhandlingerne:
”Det er meget vigtigt at bruge tid på grundige beregninger af det provenu, digital skat kan indbringe. EU’s midlertidige direktivforslag skal gælde fra 2021-2025, og hvor Danmarks andel af en omsætningsskat formentlig kun vil give cirka 200 millioner kr. om året. Det kan i så fald ikke betale sig at opbygge et nyt og midlertidigt skattesystem. I forvejen vil en omsætningsskat give store problemer, fordi det i stort omfang er virksomheder og aktiviteter uden for EU, der skal kontrolleres.”
Enig med regeringen om OECD-løsning
Men Dansk Erhverv er nu mest stemt for, at en digital skat gennemføres i regi af OECD. Det er også det, den danske regering ønsker.
”Overordnet set skal der være en lige og fair beskatning, hvor ingen slipper udenom. Derfor skal en digital skat gennemføres bredt globalt via OECD og ikke som en snæver EU-løsning. OECD arbejder netop med at få beskatning af digitale tjenester til at passe ind i det eksisterende internationale system med selskabsskat. Ydermere er det et væsentligt element i USA’s seneste skattereform, og derfor vil USA formentlig være positivt stemt for en sådan løsning,” siger Jacob Ravn.
Dansk Erhverv har løbende kontakt med ordførere i Folketinget og de respektive ministre om digital skat, ligesom erhvervsorganisationens kontor i Bruxelles er involveret.
”Vi er også i spil i forhold til at bakke Danmarks repræsentanter i OECD’s relevante arbejdsgrupper op for at fremme processen i den ønskede retning,” siger Jacob Ravn.