Gemt

EU forspilder chance for at skabe ens regler

EU-Rådet nåede fredag den 7. december 2018 til politisk enighed om en tekst til nye køberetlige regler for fysiske varer. Desværre indeholder teksten ikke en totalharmonisering af vigtige elementer som reklamationsrettens længde og den såkaldte formodningsregel. Dermed forspildes en mulighed for at skabe ens og klare regler til fordel for både virksomheder og forbrugere.

Nyhed

Den 13. december 2018 - Af chefkonsulent Bo Dalsgaard

Da EU-Kommissionen fremsatte forslaget skete det med den klare målsætning, at der skulle skabes ens kontraktregler i alle EU-landene. På den måde ville det blive lettere for virksomhederne at sælge på tværs af grænserne og mere gennemskueligt for forbrugerne, hvilke regler de er omfattet af, hvis de køber fra virksomheder i andre lande. Hos Dansk Erhverv har vi kæmpet hårdt for totalharmoniseringen og vi er skuffede over, at vi her tre år efter forslaget blev fremlagt reelt ikke har rykket os en meter.

Fortsat forskellige regler
Med Rådets vedtagelse tyder alt på, at vi også fremadrettet vil have et EU, hvor reglerne er forskellige. Dermed er intet vundet. De fleste lande har en reklamationsret på to år, som vi har det i Danmark, men hvor der er også er lande, der har vil have en længere reklamationsret. Derudover vil medlemslandene også fremover kunne vedtage nye regler om reklamationsretten så længe, at den ikke bliver kortere end to år.
Rådet lægger i deres tekst også op til, at den såkaldte formodningsregel forlænges fra seks måneder til ét år, men samtidig får medlemslandene mulighed for individuelt at forlænge den til to år.

Vil indføre nye byrder for butikkerne
Reglerne, der skal gælde handel med fysiske varer og fysiske varer med indbygget digitalt indhold, vil også påføre butikkerne nye byrder. Rådet lægger nemlig op til, at forhandlerne får ansvaret, hvis der opstå problemer med produktet som følge af, at producenten ophører med at udsende opdateringer til det indbyggede digitale indhold. Dansk Erhverv finder det helt urimeligt, at forhandlerne får ansvaret for opdateringer på software, da de ingen indflydelse har på, om producenterne af softwaren laver opdateringer eller ej.

Forslaget skal nu forhandles på plads
Med EU-Rådets vedtagelse af en tekst, er direktivet nu klar til at kunne blive endeligt forhandlet på plads. Det sker i de såkaldte trialogforhandlinger, hvor Kommissionen, EU-Rådet og Europa-Parlamentet skal se, om de kan blive enige om en endelig tekst. Vi vil fortsat kæmpe for, at Kommissionens oprindelige forslag om totalharmonisering af de væsentligste regler gennemføres og nu også at reglen om opdateringer fjernes.

 

Kontakt

Handel

Bo Dalsgaard

Fagchef for Forbrugeraftaler og Forbrugerklagesystemer
Medarbejderprofil