{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Man kan nå meget på to timer i godt selskab. Det må være konklusionen efter, at brancheorganisationen Sundhed Danmark og Dansk Erhverv den 3. december inviterede en række kompetente gæster til at drøfte demensudfordringen og særligt de pårørendes vilkår. Fra et landspolitisk laboratorium i Greve til demenspakker.
DANSK ERHVERV | SUNDHED OG VELFÆRD - 11. DECEMBER 2018
Patientorganisationen med det solide datagrundlag, landets største klinik indenfor udredning og behandling af demens, en stor kvalitetsleverandør af hjemmepleje, aflastning og plejehjem og den private leverandør af botilbud og støtte i eget hjem. Det og så indspark fra Christiansborg med et lokalpolitisk tvist skabe gode rammer for at drøfte en væsentlig samfundsudfordring – hvordan styrker vi indsatsen for pårørende.
Det handler om fælles ansvar
Det handler om sammenhænge og fælles ansvar, var budskabet fra Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, som indledte. For dét er svært, at stå som pårørende. Det berører så mange mennesker i det danske samfund. Fokus i dag er derfor vigtigt og det handler ikke kun om flere penge, men også om at dele erfaringer og måske finde nye løsninger.
Er demenspakker løsningen?
Han kunne fortsætte, Nis Peter Nissen. Alzheimerforeningens direktør. For med masser af viden og solid erfaring, var det med masser på hjertet, at direktøren for patientorganisationen delte sin aktuelle viden. Så aktuelt og dugfriskt fra egne spørgeskemaer, at enkelte af siderne i præsentationen endnu ikke var helt gennemskrevet til at kunne nå et større publikum og slet ikke Christiansborg, som Nis Peter Nissen grinende selv formulerede det.
Men alvoren bag tallene var tydelige nok. 73 % af de pårørende fortæller om negativ påvirkning af helbredet, mens hver 4 ægtefælle har forladt arbejdsmarkedet før tid. Det handler også om flere ressourcer og mere sundhedsfagligt personale på plejehjem mente Nis Peter Nissen, men pegede konkret på udformningen af egentlige demenspakker med fokus på sammenhæng i indsatserne. Nis Peter Nissen kunne dog fortælle, at vi som samfund de seneste år er kommet langt tættere på ambitionen om et mere demensvenligt samfund, hvor vi kender til demens og kan hjælpe i dagligdagen, i trafikken og hvor danskerne ellers færdes og mødes - med 70.000 demensvenner gennem foreningen, så går det den rigtige vej.
Tre cases – tre vinkler
Demensudredning med pårørende i fokus
Thomas Lawaetz er til dagligt direktør for Demensudredning-Danmark. En privat tilbud, der siden sommeren 2017 har foretaget over 1.000 demensudredninger og dermed bidrager til at få lys på det mørketal, som alle taler om derude, når vi taler om demens.
Thomas pegede på vigtigheden af, at kommunerne forstår værdien af de forskellige former for støtte til pårørende. Der er store forskelle på, hvor mange ansatte og hvor megen opmærksomhed den enkelte kommune har til at bakke op om pårørende. Igen blev civilsamfundet fremhævet fra Demenslinjen til Alzheimerforeningen. Thomas fremhævede også ”kørsel”, som et vigtigt sted at sætte ind – til og fra aflastningstilbud.
Nærvær og enkelthed er afgørende i ældreplejen
Et supplerende bidrag kom fra plejehjem og hjemmeplejen. Hvad kan man se her? Aleris Omsorg er en af landets største virksomheder inden for pleje og ældreomsorg. Det er særligt i hjemmeplejen, at Aleris´ medarbejdere første gang møder den demente, og pårørende. Aleris Omsorg har 1.000 medarbejdere og enten plejehjem eller hjemmepleje i 17 kommuner og med den baggrund fortalte Aleris´ kvalitetschef, Karin Kappel, at nærvær og enkelthed er helt afgørende i planlægningen. For borgeren, der er visiteret til en ydelse, og naturligt også til den pårørende.
Pårørende, som gruppe, ofte er meget forskellige og har forskellige behov, fortæller Karin Kappel. Men skal man alligevel beskrive dem under ét, så er pårørende ofte fysisk og psykisk udmattede. De er præget af dårlig samvittighed og ensomhed.
Et sted at starte er inddragelse fortalte Karin. ”Det er en gruppe, som ofte ikke ved, hvilke muligheder de har og hvordan de skal finde dem. Vi oplever pårørende, der ”giver op” i visitationen, fortæller Karin og betoner enkelthed og viden til borgere og… til de pårørende. Og så er der aflastning eller det vigtige pusterum, som Karin forklarede” og fortalte om Holbohave-brugernes hus, som Aleris Omsorg driver i Gribskov.
Omsorg i hjemmet
Demens er mange ting og møder velfærdssamfundet flere forskellige steder. Henrik Sven Sørensen er bestyrelsesmedlem af Sundhed Danmark og til dagligt administrerende direktør i den socialpsykiatriske virksomhed Psykiatri Plus. Henrik talte om mødet med særligt de yngre demente. Ofte udadreagerende og hvor et tæt sammenspil med pårørende er helt afgørende - for visitationen og for den succes, som Psykiatri Plus kan fremvise i indsatsen. Psykiatri Plus kender også området fra sit vikarkorps, der rekvireres af kommunerne, og her kom debatten om tilkøb og om pengene i samfundet slår til frem.
For, som Henrik Sven Sørensen også peger på, så er det ofte er ressourcestærke pårørende, der køber sig til ekstra hjælp i hjemmet. Men sådan behøver det ikke være, forklarer Henrik. For det kan også være kommunen, der gennem demenskoordinatoren, visiterer en indsats. Og her fortæller Henrik, at ja, penge betyder noget til en indsats i eget hjem, men ikke nødvendigvis dyrere end alternativet.
Psykiatri Plus’ Henrik Sven Sørensens kunne også nikke genkendende til den belastning, som både Nis Peter Nissen, Karin Kappel og Thomas Lawaetz kunne beskrive. Pårørende står typisk utroligt alene – tager oftere fri fra arbejde og er mere syge. Men den pårørende er også nøglen til en forståelse af den enkelte. Når Psykiatri Plus tager hånd om en borger sker det derfor i tæt relation til de pårørende, ellers virker det ganske enkelt ikke, forklarer Henrik.
Landspolitisk laboratorium i Greve?
"Hvis jeg møder modstand mod nye ting eller bedre rettigheder på Christiansborg, så kan jeg jo foreslå det lokalt i den kommune, hvor jeg også har den lokalpolitiske kasket på", fastslog DF´s markante sundhedspolitikker Liselott Blixt, der selv har en fortid i ældreplejen. Greve kommune er en af de kommuner størst variation i typen af plejehjem og et godt offentlig-privat samarbejde. Hun ser gerne et af plejehjemmene som et egentligt kompetencecenter – hvor man samler viden.
Spørgsmålene til Liselott Blixt var mange og til Alzheimerforeningens forslag om egentlige demenspakker, som på kræftområdet, var svaret ikke afvisende, meen som hun formulerede det. Jeg vil hellere se på en egentlig demenshandlingsplan 2 og henviste til den omfattende nationale demenshandlingsplan. Den nuværende god fortalte hun, men tiderne skifter og vi bliver klogere. Fx ser hun gerne mere fokus på aflastning i eget hjem.