Gemt

Klar politisk aftale om deleøkonomi udvandes i regeringens lovforslag

Dansk Erhverv var meget tilfreds med forårets politiske aftale, der skal få styr på korttidsudlejning af private boliger, så udlejningen styrker den samlede turisme i Danmark og ikke konkurrerer med hotellerne på unfair vilkår. Men Dansk Erhverv advarer om huller i lovforslaget og ønsker udlejning af værelser inkluderet i udlejningsloftet og kontrolopgaven samlet under èn myndighed.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 7. december 2018 - Af Kristian Kongensgaard

I dag findes nemt eksempler på, at der foregår en systematisk udlejning af lejligheder, værelser og senge - enten på kant med eller helt i strid med love og regler.

En hurtig søgning på nettet viser eksempelvis en lejlighed på Nørrebro i København, der bliver udlejet. Det er muligt at leje et helt værelse eller en eller flere køjesenge, hvor gæsterne så deler værelset med andre. Prisen varierer, men det koster typisk 500 kr. pr. nat for to køjesenge. Det er muligt at booke sig ind hver nat tre måneder frem.

Reglerne kan være meget forskellige
Dansk Erhverv mener, at hvis lejligheden eller huset alligevel står tomt, fordi familien er på ferie, er det nærliggende at leje boligen ud til turister. Det er der skattemæssige regler for. Men det er også begrænset, hvor meget en privat bolig må udlejes i løbet af året, hvis ikke det skal betragtes som erhvervsmæssig udlejning. Desuden er der forskellige regler, alt efter hvor man bor, og om man er lejer eller ejer. Derfor kan det være ulovligt at korttidsudleje og/eller fremleje. Det være sig for almene lejere og lejere i private ejendomme eller andels- og ejerforeninger.

Stor tilfredshed med politisk aftale
Reglerne kan imidlertid også være uklare og vanskelige at gennemskue. Dansk Erhverv udtrykte derfor stor tilfredshed med den politiske aftale om deleøkonomi i turismen, som de tre regeringspartier indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i maj 2018.

Den politiske aftale lægger op til klare regler og flugter med Dansk Erhvervs ønske om nye rammer for deleøkonomi. Problemstillingen og Dansk Erhvervs politiske position har været drøftet indgående, blandt andet i organisationens Turisme- og Oplevelsesudvalg, der repræsenterer virksomheder og brancheforeninger inden for hele turismens værdikæde.

Ingen fair konkurrence uden skat og udlejningsloft
”Det er godt, at der indføres klare regler for privates korttidsudlejning af egen helårsbolig. Den form for udlejning kan være et supplement til andre overnatningsformer i dansk turisme og bidrage til at tiltrække nye målgrupper. Vi finder det imidlertid afgørende for at sikre en fair konkurrence på overnatningsmarkedet, at der afregnes skat af udlejningsindtægterne. Ligeledes at der indføres et loft for, hvor længe man må leje sin helårsbolig ud,” skrev Dansk Erhverv i sit høringssvar til regeringens lovudkast.

Dansk Erhverv finder det meget positivt, at der indføres den samme model, som kendes fra feriehusområdet. Udlejningsplatformene indberetter udlejernes indtægter til skattevæsenet - mod at udlejerne til gengæld får et skattefrit bundfradrag, som bliver på 28.000 kr. om året, ved udlejning af helårsbolig.

Undergraver intentionen med den politiske aftale
Det viser sig, at det netop fremsatte lovforslag, som skal implementere aftalen, undtager udlejning af værelser i helårsboliger. Men det står der ikke noget om i den politiske aftaletekst:

”Jeg ved ikke, hvad det skyldes. Men udlejning af værelser er undtaget, og dermed udvander lovforslaget de fastsatte grænser for korttidsudlejning. Det kan i praksis afskaffe udlejningsloftet på de 70 dage, fordi det er helt umuligt at skelne mellem værelsesudlejning og udlejning af hele boligen. Efter 70 dages annoncering og udlejning af hele boligen kan udlejer uden videre overgå til at udleje boligen i mindre bidder. Det, mener vi, kan undergrave intentionen med den politiske aftale,” siger markedsdirektør Mette Feifer, Dansk Erhverv, der på den baggrund ønsker udlejning af værelser inkluderet i udlejningsloftet.

Lovforslag kan ramme studerende
Det vil ikke gå ud over eksempelvis studerende at inddrage udlejning af enkeltværelser i lovændringen - tværtimod:

”Udlejning af enkeltværelser på helårsbasis har en vigtig funktion på storbyernes boligmarked i de perioder, hvor mange unge i forbindelse med studiestart får akut behov for en bolig i storbyen. Hvis forslaget opretholdes i den nuværende form, kan værelsesudlejerne opnå en væsentlig højere leje ved korttidsudlejning end ved helårsudlejning,” siger Mette Feifer.

Samarbejder med Ejendomsforeningen Danmark og HORESTA
Dansk Erhverv samarbejder derfor i disse uger med Ejendomsforeningen Danmark og HORESTA om at sikre implementeringen af den politiske aftale om deleøkonomi.

Foruden dialog med aftalepartiernes ordførere har de tre organisationer også henvendt sig til implicerede ministre og embedsmænd for at gøre opmærksom på problemstillingen.

Det er uhensigtsmæssigt at sprede kontrollen
Dansk Erhverv, Ejendomsforeningen Danmark og HORESTA har også et andet væsentligt kritikpunkt. I lovforslaget bliver der lagt op til, at kontrollen skal deles mellem den enkelte kommune og Erhvervsstyrelsen. Således at kommunerne skal holde øje med antallet af udlejningsdage, mens Erhvervsstyrelsen skal kontrollere den erhvervsmæssige værelsesudlejning.

”Men det er uhensigtsmæssigt at splitte kontrolopgaven. Tilsynet med reglerne bør samles i samme myndighed. Skal reglerne være effektive, skal de håndhæves, og det kræver en effektiv kontrol fra myndighedernes side. Vi er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre at kontrollere noget som helst med et system, der kun bygger på opgørelser over lejeindtægter og oplysninger om en ejendoms beboere,” siger Mette Feifer.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil