Gemt

Universitetsforlig for fremtiden

For nylig indgik samtlige af Folketingets partier et nyt universitetsforlig. Ambitionen er blandt andet, at der skal være meget kortere afstand mellem teori og praksis.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 20. december 2018 - Af Lars Ohlsen

Der er gennem tiderne blevet talt meget om universiteternes tykke mure. At man inde på de højere læreanstalter har siddet og hygget sig med tung teori, som ikke havde meget med virkelighedens verden at gøre. Det var noget af det, som Udvalg om bedre Universitetsuddannelser skulle komme med anbefalinger til at gøre noget ved. I udvalget sad blandt andre Mads Eriksen, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

”Vi endte med 37 anbefalinger til, hvordan universitetsuddannelserne kan styrkes. Vi kom vidt omkring, men vores endelige anbefalinger lå inden for seks temaer. Et af de temaer var, hvordan vi sikrer universitetsuddannelser, der imødekommer de kompetencebehov, som der er på arbejdsmarkedet lige nu og i en nær fremtid,” siger Mads Eriksen.

Gode ting
Udvalg om bedre Universitetsuddannelser kom med sine anbefalinger tilbage i marts 2018, og cirka otte måneder senere blev den brede aftale så landet. Aftalen indebar blandt andet, at det såkaldte retskrav bliver udvidet til tre år, så bachelorer kan vente med at færdiggøre deres studier. Antallet af erhvervskandidatuddannelser skal øges fra 20 til 50.

”Det er alt sammen gode elementer i forhold til at sikre, at afstanden mellem teori og praksis bliver meget mindre. Både erhvervskandidatordningen og den nye mulighed, for at studerende kan tage et job mellem bachelor og kandidat, gør godt. Det forlængede retskrav vil desuden betyde øget fleksibilitet. Det er godt for nogle studerende, at de får noget erhvervserfaring, inden de færdiggør deres studier. Det vil give dem et langt bedre grundlag at vælge kandidatuddannelse og speciale ud fra,” siger Mads Eriksen.

Behov for et mere fleksibelt uddannelsessystem
Forliget indebærer også, at det fremover er muligt at tage en et-årig overbygningsuddannelse.

”Der er klart behov for et mere fleksibelt uddannelsessystem. Vi ser først og fremmest den nye et-årige uddannelse som et tilbud til bachelorer med arbejdsmarkedserfaring, som måske ikke har overskud til at tage en fuld kandidatuddannelse. Men det vil fortsat være de to-årige kandidatuddannelser, som vi kender dem i dag, som fremover vil være den absolutte hovedvej for fremtidens akademikere,” siger Mads Eriksen.

Brug modellen igen
Mads Eriksen mener, at man på andre områder med stor fordel kan bruge samme model med et udvalg forud for en stor politisk beslutning.

”Ser vi på universitetsforliget, så bygger det i høj grad på de anbefalinger, som blandt andre Dansk Erhverv og andre gode aktører er kommet med via Universitetsudvalget. Jeg deltog selv i arbejdet, og det var et grundigt et af slagsen, hvilket betød, at der var stor kvalitet i udvalgets anbefalinger. Samme fremgangsmåde kan bruges i forhold de korte og mellemlange uddannelser, hvor der faktisk er et behov,” siger Mads Eriksen.

 

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil