Gemt

Valg af arbejdsmiljørepræsentant – hvem, hvor og hvordan?

Er tiden kommet til, at der skal vælges ny arbejdsmiljørepræsentant? Det skal ske efter reglerne i arbejdsmiljøloven, som du kan læse mere om her.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 13. DECEMBER 2021

Arbejdsmiljøopgaver i virksomheden skal løses i samarbejde mellem arbejdsgiveren og de ansatte. Det er imidlertid først, når der er 10 ansatte på virksomheden, at der stilles krav om etablering af en arbejdsmiljøorganisation med minimum en valgt arbejdsmiljørepræsentant og en udpeget arbejdsleder samt en formand.

Hvem kan vælges og hvem har ret til at stemme?

Arbejdsmiljørepræsentanten vælges blandt de ansatte på virksomheden og arbejdsmiljørepræsentanten vælges af alle ansatte i det område, som arbejdsmiljørepræsentanten dækker. Man skal dog være opmærksom på, at der ved kontorarbejde, andet administrativt arbejde og arbejde i butikker og lignende alene kan vælges medarbejdere, der arbejder 10 timer eller mere ugentligt. Arbejdsgivere, arbejdsledere hvor en væsentlig del af arbejdet har ledelsesmæssig karakter, og elever kan ikke vælges som arbejdsmiljørepræsentant.

Er virksomheden omfattet af en overenskomst, er det reglerne for valg af tillidsrepræsentant, der er gældende for, hvem der kan vælges som arbejdsmiljørepræsentant, f.eks. krav om anciennitet.

Før valget

Arbejdsgiveren skal sørge for, at de ansatte har mulighed for at gennemføre en valghandling på virksomheden. Det er derfor en god ide, at arbejdsgiveren informerer om, hvad opgaven som arbejdsmiljørepræsentant omfatter, og hvordan arbejdet med arbejdsmiljø vil gavne virksomheden som helhed.

Gennemførelse af valget

Det er arbejdsgiveren, der er ansvarlig for, at der bliver afholdt valg, men arbejdsgiveren har i øvrigt ikke noget med selve valghandlingen at gøre. Der gælder ingen specifikke regler for, hvordan valget skal foregå i praksis - det er helt op til de ansatte.

I det tilfælde hvor det ikke lykkes at få valgt en arbejdsmiljørepræsentant, fungerer arbejdslederen og formanden alene, indtil de ansatte på et senere tidspunkt har valgt en repræsentant. Virksomhedens ledelse skal dog løbende, hver 6. måned, gøre en indsats for at få de ansatte til at deltage i det organiserede arbejdsmiljøarbejde og dermed vælge en arbejdsmiljørepræsentant.

Ved spørgsmål om valgets gyldighed kontakt Dansk Erhverv - Arbejdsmiljø

Efter valget

Efter valget skal arbejdsgiveren have oplysninger om, hvem der er valgt, hvorefter arbejdsmiljørepræsentantens beskyttelse træder i kraft.

Arbejdsmiljørepræsentanten skal selv meddele sin faglige organisation om valget, hvis repræsentanten er medlem af en sådan. Arbejdsgiveren er ikke forpligtet til at oplyse, hvem der er arbejdsmiljørepræsentant i virksomheden. 

Valgperioden

Arbejdsmiljørepræsentanten vælges for to år ad gangen, medmindre en længere valgperiode på op til fire år er aftalt i arbejdsmiljøorganisationen.

Arbejdsmiljørepræsentanten kan ikke forlade hvervet, og en arbejdsmiljørepræsentant kan ikke væltes i valgperioden. I tilfælde af at arbejdsmiljørepræsentanten forlader virksomheden eller dele af virksomheden, har de ansatte ret og pligt til at vælge en ny arbejdsmiljørepræsentant.

I det tilfælde, at arbejdsmiljørepræsentanten er fraværende i en periode på mindst fire måneder pga. sygdom, orlov eller lignende, kan arbejdsgiveren og medarbejderne aftale, at der skal vælges en ny repræsentant. I mellemtiden fungerer arbejdslederen og formanden alene.

Kontakt Dansk Erhverv - Arbejdsmiljø

Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder er velkomne til at kontakte os på 33746400 for yderligere rådgivning omkring etablering af en arbejdsmiljøorganisation.

I kan også læse mere om valg af arbejdsmiljørepræsentant i Dansk Erhvervs pjece – Gode Råd Om - Arbejdsmiljøorganisationen

Kontakt

Arbejdsmiljø

Anders Grønborg

Chefkonsulent