{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Virksomhedsforum for enklere regler er ved at lægge sidste hånd på 16 forslag, der kan mindske omfanget af administrative byrder i fødevarebranchen. Dansk Erhverv har på baggrund af konkrete henvendelser fra medlemsvirksomheder bidraget med halvdelen af forslagene. Nu er det op til regeringen enten at følge forslagene eller forklare, hvorfor den ikke vil implementere dem.
Dansk Erhverv | POLITIK - Af Kristian Kongensgaard
I Virksomhedsforum for enklere regler, som Dansk Erhverv er en del af, er der fortsat nok at tage fat på.
For eksempel er det i online-handel meget vanskeligt i praksis at sikre, at alle de obligatoriske og meget detaljerede oplysninger på en fødevareemballage også er fuldt opdaterede i købsøjeblikket på en hjemmeside. Sortimentet kan nemlig variere i forhold til, hvornår vareordren rent faktisk pakkes. Køber man derimod varen i den fysiske butik, vil oplysningerne på emballagen jo altid svare til indholdet.
Mærkningsreglerne er derfor en alvorlig barriere for at udbrede onlinehandel med fødevarer yderligere, fordi reglerne i praksis kan medføre store begrænsninger i antallet af varer, der kan sælges online. Det er meget ressourcekrævende at sikre fuld sammenhæng mellem varer angivet på en hjemmeside, og samtlige produkter på et lager eller i butik.
Dansk Erhverv har stillet 8 forslag
Derfor arbejder Dansk Erhverv for at udvide mulighederne for at give dispensation for mærkningskravene ved fjernsalg. Forslaget indgår også i Virksomhedsforums kommende forenklingskatalog til regeringen, som gerne skulle resultere i enklere regler på området inden for en overskuelig fremtid.
Halvdelen af de 16 forslag, som Virksomhedsforum skal tage endelig stilling til på sit næste møde den 20. februar 2018, kommer fra Dansk Erhverv. Forslagene er blevet til på baggrund af henvendelser fra medlemsvirksomheder. Foruden ovennævnte eksempel om mærkning ved fjernsalg af fødevarer drejer forslagene sig blandt andet om at ændre de administrative byrder ved salg af økologiske fødevarer og ved donation af overskydende fødevarer.
Arbejdet med byrdefulde regler gør en forskel
Virksomhedsforum for enklere regler er et rådgivende organ under Erhvervsstyrelsen for regeringens arbejde med erhvervsrettet afbureaukratisering. Det består af repræsentanter for virksomheder, erhvervsorganisationer, fagbevægelse, etc.
Dansk Erhvervs repræsentant i Virksomhedsforum er underdirektør Geert Laier Christensen, som også er medlem af REFIT, der arbejder tilsvarende på EU-plan.
”Målet er bedre og mindre byrdefuld regulering for virksomhederne. Derfor er det også meget vigtigt, at dem, der skal leve med tåbelig regulering til daglig, også kommer til os med problemerne. Vi har valgt at engagere os dybt i at komme byrdefulde regler til livs, og arbejdet gør en forskel. Jo bedre forslagene er eksemplificeret, desto større chancer er der for, at de bliver gennemført. Vi kunne dog godt ønske, at embedsapparatet arbejdede noget hurtigere med at behandle og implementere vores forslag,” siger Geert Laier Christensen.
Der kan tages mange stik hjem på virksomhedernes vegne
Han understreger, at der er grænser for, hvor omfattende ændringer kan blive:
”Selve essensen af love og regler kan vi ikke gøre noget ved i Virksomhedsforum. Det handler om, hvordan samme politiske mål kan nås med færre byrder. Mere grundlæggende ændringer arbejdes der med på det politiske niveau,” påpeger Geert Laier Christensen og tilføjer:
”Arbejdet i Virksomhedsforum omhandler alt det ”upolitiske”, der flyver under radaren på Christiansborg og sjældent når avisernes spalter. Ikke desto mindre er der mange væsentlige stik at tage hjem på virksomhedernes vegne. Desværre er virksomhedernes besvær med at følge lovgivningen ofte ikke taget med i lovgivningsprocessen i tilstrækkelig grad.”
Regeringen har ikke pligt til at følge Virksomhedsforums forslag. Men regeringen skal begrunde, hvorfor den i givet fald afviser et forslag helt eller delvist.
På rundtur med bagere og embedsmænd
I den arbejdsgruppe under Virksomhedsforum, der har udviklet forslagene for fødevarebranchen, er Dansk Erhverv repræsenteret af politisk konsulent Jeppe Rønnebæk Kongsbak.
I forberedelserne med forslagene har han samarbejdet med blandt andre BKD - Bager- og Konditormestre i Danmark. Jeppe Rønnebæk Kongsbak har sammen med BKD’s formand, John Jønsson, samt medarbejdere fra BKD’s sekretariat været på rundtur til virksomheder i branchen med embedsmænd fra Virksomhedsforums sekretariat, og haft møde med repræsentanter for Fødevarestyrelsen om blandt andet administrative krav til økologi, som bagerne finder bøvlede.
Trods modstand udfordrer vi det eksisterende regelsæt
”Fødevarestyrelsens medarbejdere forstår godt problemstillingerne. Men Ø-mærket har en høj troværdighed, og den vil myndighederne værne om ved helst ikke at slække på kravene. Vi mener dog godt, at kravene kan lempes, uden at det går ud over fødevaresikkerheden og forbrugernes tillid til økologi. Så selv om myndighederne kan have svært ved at lempe reglerne juridisk, foreslår vi det alligevel for at sætte det på den politiske dagsorden og udfordre det eksisterende regelsæt, fordi vi synes, forslagene er rimelige og fornuftige,” siger Jeppe Rønnebæk Kongsbak.
Han arbejder også på flere andre fronter for at få forenklet reglerne for fødevarebranchen. Blandt andet via forskellige arbejdsgrupper under Miljø- og Fødevareministeriet.
Virksomhedsforum fortsætter foreløbig til 2019
Det er imidlertid langt fra alle konkrete forslag fra Virksomhedsforum, der bliver gennemført. Siden 2012, hvor Virksomhedsforum blev etableret, er der blevet stillet 720 forslag i alt. 266 af dem er blevet gennemført, 105 vil ikke blive gennemført, 270 er delvist blevet gennemført, mens 79 fortsat er under behandling. Foreløbig skal Virksomhedsforum fortsætte sit arbejde frem til 2019.