; ;
Gemt

IMF venter høj global vækst de kommende år. Godt for dansk eksport.

IMF (den internationale valutafond) har offentliggjort en opdateret prognose for verdensøkonomien – og glædeligt nok, så har IMF i den grad ja-hatten på. IMF venter en global vækst i 2017 på 3,9 pct. i 2018 og 2019.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar af cheføkonom Steen Bocian

Det er høj global vækst – og tydeliggør, at vi har at gøre med et både stærkt og bredt baseret globalt økonomisk opsving. IMF har dermed opjusteret forventningerne til den globale vækst med 0,2%-point i forhold til deres seneste rapport fra oktober sidste år.

Der er fremgang i både Asien, USA og Europa. Særligt forventningerne til to af vores helt store eksportmarkeder er blevet justeret op. Vækstforventningerne til USA er opjusteret med 0,4%-point i år og 0,6%-point næste år – og IMF har opjusteret vækstforventningerne til Tyskland med 0,5%-point både i år og næste år. Tyskland er vores største eksportmarked – USA er nr. 3 på listen – det er med andre ord noget som spiller en stor rolle for danske eksportører.

Ser vi på væksten i Euroområdet samlet set, så forventer IMF en vækst i Euroområdet på 2,2 pct. i år og 2,0% næste år. Det er også en opjustering af vækstforventningerne.

Forudsætningerne for dansk eksportvækst er dermed utroligt gunstige – der burde være rigtig gode afsætningsmuligheder for dansk eksport over de kommende år. Kunsten for dansk økonomi bliver dog at kunne følge med. Vi har allerede fuld kapacitetsudnyttelse i dansk økonomi. Beskæftigelsen er nu kun 3.300 personer fra rekorden inden finanskrisen. Det er derfor afgørende, at vi sikrer en stigende arbejdsstyrke og en højere produktivitetsvækst i dansk økonomi. Ellers risikerer vi at sakke yderligere bagud vækstmæssigt i forhold til, hvad vi ser i de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Det er derfor vigtigt at politikerne støver reformforslagene af. Som IMF også skriver, så er det netop i de gode tider, at man bør gennemføre reformer, som øger produktionspotentialet. Det gælder i høj grad også i Danmark. Danmark kunne med fordel se på baggrunden for at IMF ser mere positivt på amerikansk økonomi. Det er særligt den lavere selskabsskat i USA, som har løftet vækstforventningerne til den amerikanske økonomi.