{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Ansættelse og uddannelse af elever er en god investering for både virksomhed og elev. Virksomheden skal dog være opmærksom på, at der gælder særlige regler for elever, og træder virksomheden ved siden af, koster det dyrt, advarer Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv | PERSONALE - 2. august 2018
Virksomheder, og særligt virksomheder uden overenskomst, skal sikre sig, at de ansætter elever på korrekt vis, da de ellers efterfølgende kan blive mødt med store erstatningskrav.
Først og fremmest skal virksomheden være godkendt som uddannelsessted til den elevuddannelse og det speciale, som virksomheden vil uddanne elever inden for. Det er også en god ide at sikre sig, at eleven har afsluttet det relevante grundforløb i forhold til den aktuelle læreplads og specialet. Hvis det viser sig, at eleven har fulgt det ”forkerte” grundforløb, eller grundforløbet ikke er bestået, risikerer parterne, enten at uddannelsesaftalen må ophøre, eller at den skal forlænges som følge af ekstra undervisning.
Virksomheden og eleven skal også indgå en skriftlig uddannelsesaftale, fortæller Steffen Kjøller Jensen, advokat og chefkonsulent i Dansk Erhverv.
”Det er en god ide at bruge lidt tid på aftalen, dels for at sikre at der er enighed om, hvad der er aftalt, og dels fordi virksomheder i en rækker sager er kommet til at betale helt op til 10.000 kr. for mangler ved uddannelsesaftalerne”, uddyber Steffen Kjøller Jensen.
Forældre skal underskrive, når eleven er under 18 år
Uddannelsesaftalen, der skal underskrives af både arbejdsgiver og elev, inden uddannelsen begynder, indsendes til registrering på den erhvervsskole, hvor virksomheden ønsker, at eleven skal følge undervisningen i praktiktiden.
”Det er vigtigt, at eleven underskriver aftalen senest ved uddannelsesaftalens startdato, da virksomheden ellers kan få problemer med at opnå refusion for Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER) fra starttidspunktet. Og hvis eleven er under 18 år, skal én af forældrene også underskrive aftalen”, forklarer Steffen Kjøller Jensen.
Tæt på umuligt at opsige en elev
De første tre måneder af praktikperioden er gensidig prøvetid, hvor både eleven og arbejdsgiveren uden varsel og uden angivelse af grund ensidigt kan ophæve uddannelsesaftalen.
”Når prøvetiden først er overstået, vil det være meget svært at opsige eleven. Kun hvis begge parter er enige, kan man ophæve uddannelsesaftalen. Ellers kræver det, at en af partnerne misligholder sine forpligtelser i væsentlig grad. Der skal altså ret meget til, for at en part kan ophæve en uddannelsesaftale, og gør man det alligevel, kan det koste virksomheden dyrt”, understreger Steffen Kjøller Jensen.
I en konkret sag kom en virksomhed til at betale 60.000 kr. til eleven, fordi ophævelsen ikke var berettiget.
Særlig overenskomstregler for elever
Eleven skal have løn efter den overenskomst, der gælder på uddannelsesområdet.
”Eleven har krav på at få løn efter overenskomst, også selv om virksomheden ikke selv har overenskomst på området, eller selv om virksomheden har en anden overenskomst end den, der gælder på uddannelsesområdet. Virksomheden skal altså holde tungen lige i munden: Har man ikke aflønnet korrekt, kan man risikere at blive mødt med et efterbetalingskrav”, slutter Steffen Kjøller Jensen.
I Dansk Erhverv rådgiver vi dagligt virksomhederne i reglerne. Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at få tjekket deres uddannelsesforhold.
Dansk Erhverv har udarbejdet en guide om Elever, hvor medlemsvirksomheder kan finde flere relevante oplysninger om bl.a. godkendelse som praktikvirksomhed, uddannelsesaftalen, elever og ferie og meget mere.