Gemt

Dansk Erhverv: Brug for nytænkning i kommuneøkonomiaftale

Ændringer i demografien må ikke automatisk føre til flere penge og mindre nytænkning, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

Den netop indgåede aftale om kommunernes økonomi mellem regeringen og kommunerne rummer både gode og mindre gode elementer, mener Dansk Erhverv.

”I Dansk Erhverv er vi bekymrede for, at de offentlige anlægsinvesteringer løftes yderligere i den nuværende økonomiske situation, hvor private virksomheder i stigende omfang begynder at melde om mangel på arbejdskraft. I den situation det danske arbejdsmarked er i nu, vil én ansat mere i det offentlige nemlig medføre én ansat mindre i det private erhvervsliv,” siger Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv.

”Det er dog fornuftigt, at 1 mia. kr. af kommunernes bloktilskud er betinget af at kommunerne overholder det budgetterede anlægsloft. Set i lyset af, at kommunerne sidste år overskred de budgetterede anlægsrammer, så bør en større del af bloktilskuddet imidlertid være betinget af, at kommunerne faktisk overholder budgetterne,” siger Geert Laier Christensen.

Manglende måltal for konkurrenceudsættelse går ud over borgerne
I 2040 er over en halv million danskere over 80 år, og den velfærdsudfordring skal adresseres. Men løsningen er ikke bare med lukkede øjne at tilføre flere penge, som det har handlet om i forhandlingerne, men i stedet mere nytænkning.  Med den nye aftale får kommunerne nu en stigning i anlægsniveauet i forhold til 2017, som igen var højere end forrige år. Det er mere af det samme, og ikke nye veje.

Dansk Erhverv ser hellere, at man går en anden vej, og at kommunerne på sundheds- og ældreområdet i stedet forpligtes til at inddrage både private investorer, give flere valgmuligheder og ikke mindst indtænke de leverandører, der står i kø for hhv. at investere i anlæg såvel som drift af vores fælles velfærd.   

”I lighed med aftalen om regionernes økonomi rummer dagens aftale med kommunerne ikke bindende måltal for konkurrenceudsættelse. Det skuffer Dansk Erhverv. For derved spiller vi os som samfund en række helt oplagte redskaber af hænde. Hvis vi ikke bliver bedre til at beskrive kvaliteten på vores fælles velfærd og tør teste, hvem der kan levere den bedste kvalitet til prisen, går vi baglæns ind i fremtiden,” siger Geert Laier Christensen.

National målsætning for nedbringelse af sygefravær
Med aftalen bliver regeringen og kommunerne nu enige om nationale mål for nedbringelse af sygefravær i den offentlige sektor. Det er en helt rigtig vej at gå, mener Dansk Erhverv og peger på, at der er store synergier og inspiration at hente fra den privat sektor.