Gemt

Forretningsrejsende skal huske A1-blanketten

Husk, at selv korte forretningsrejser til udlandet er omfattet af udstationeringsbegrebet. For at undgå at blive pålagt udenlandsk socialt sikringsbidrag, skal der søges en A1-attest.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 26. juni 2018

Hvad er social sikring?
Reglerne om social sikring har blandt andet betydning for medarbejderens ret til sygesikring, sygedagpenge, familieydelser mv.

Reglerne om social sikring har også betydning for virksomheden, fordi social sikring i andre lande end Danmark kan medføre store udgifter for arbejdsgiveren, ofte svarende til 20-30% af lønnen. Herudover er der i visse lande indført bødestraf, hvis den udstationerede medarbejder ikke kan forevise en A1-attest, ligesom medarbejderen kan blive nægtet at udføre arbejde uden en gyldig A1-attest.

Reglerne om social sikring ved udstationering til EU-/EØS-lande og Schweiz er reguleret af EF-forordning nr. 883/2004. Forordningen gælder kun for statsborgere fra disse lande.

Hvilket lands socialsikringsregler gælder ved udstationering?
En medarbejder vil som udgangspunkt være socialforsikret i det land, hvor arbejdet udføres. Når en medarbejder rejser ud fra Danmark for i en kortere eller længere periode at arbejde, er der indenfor EU/EØS og i Schweiz mulighed for at fastholde, at medarbejderen er omfattet af de danske socialsikringsregler. Dette sikres ved udstedelse af en A1-attest.

Ansøgning om en A1-attest kan indgives elektronisk af både medarbejderen og virksomheden til Udbetaling Danmark enten gennem Borger.dk eller Virk.dk, hvorefter både medarbejderen og virksomheden vil modtage en afgørelse. Afgørelsen/attesten er medarbejderens bevis på, at man under udstationeringen (forretningsrejsen) fortsat er omfattet af dansk socialsikring.

A1-blanketten skal søges både ved helt korte forretningsrejser og længere udstationeringer (op til 3 år) indenfor EU/EØS og i Schweiz.

Der kan søges for den enkelte udstationering. Hvis medarbejderen ofte rejser og dermed arbejder i flere lande som en fast del af sin beskæftigelse, er der mulighed for at søge en A1-attest med gyldighed op til et år gældende for flere lande, idet det ved ansøgningen angives, i hvilke lande man arbejder eller rejser til.

Hvad gælder udenfor EU/EØS og Schweiz?
Ovenstående regler gælder alene ved rejser indenfor EU/EØS og i Schweiz og for borgere, der er statsborgere i disse lande.

Ved rejser udenfor EU/EØS og Schweiz kan der være lavet konventionsaftaler, der betyder, at der skal en tilsvarende ansøgning til. Gælder der ikke konventioner, vil det afhænge af reglerne for de enkelte danske ydelser, om medarbejderen bevarer retten til disse. Det vil desuden afhænge af lovgivningen i landet, hvortil der udstationeres, om der opnås rettigheder og pligter i henhold til denne.

Hvis du vil vide mere
Du kan læse mere om udstationering af medarbejdere, herunder om social sikring.

Ansøgning om en A1-blanket kan ske elektronisk via virk.dk (for virksomheden) og borger.dk (for medarbejderen).