Gemt

For få EUX-elever går efter en praktikplads

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at blot hver femte af de elever, der startede på en merkantil EUX i 2015, er endt med at gå efter en praktikplads. Det er bekymrende, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

I forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen i 2015 var det planen, at der skulle etableres en stærk EUX, så omfanget af dobbeltuddannelse hvor en ung både tager en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse bliver begrænset. Med etableringen af EUX på de merkantile uddannelse skulle det ikke længere være muligt at ansætte elever i to-årig uddannelsesaftale (en praktikplads), men kun i en etårig aftale. I en overgangsperiode indtil 2020 skulle dette dog stadig være muligt. Men nye tal fra Undervisningsministeriet viser nu, at alt for få EUX-elever søger praktikplads i virksomhederne.

”Det er stærkt bekymrende. Virksomhederne indgår hvert år omkring 2.500 uddannelsesaftaler på de merkantile erhvervsuddannelser med elever, der har en studentereksamen. Det nuværende niveau af EUX-elever, der vælger at søge en praktikplads, er ikke i nærheden af at kunne mætte det marked, og med de her nye tal fra Undervisningsministeriet skal man være overordentlig optimistisk, hvis man mener det vil være tilfældet allerede i 2020. Derfor må overgangsperioden forlænges indtil der er et tilstrækkeligt rekrutteringsgrundlag fra EUX til at erstatte rekrutteringen af studenter,” siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

Står på en brændende platform
Claus Rosenkrands Olsen mener, at der er et presserende behov for at få afdækket, hvorfor så få af EUX-eleverne søger praktikpladser, og samtidig drøfte rammerne for en forlængelse af overgangsordningen for studenter i de merkantile erhvervsuddannelser.

”Hvis ikke der handles, så risikerer vi at hive tæppet væk under en stor del af praktikpladsmarkedet på de merkantile erhvervsuddannelser. Det vil i høj grad vanskeliggøre mulighederne for at indfri de politiske mål om flere faglærte og målsætningerne om flere praktikpladser, som der ligger i trepartsaftalen. Beregninger har vist, at virksomhederne i 2025, og det er altså blot om syv år, risikerer at mangle i omegnen af 60.000 faglærte, så det er unægtelig en brændende platform, som vi står på lige nu,” siger Claus Rosenkrands Olsen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil