{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv har i by- og landsretten vundet en sag for et medlem om afskedigelse af en medarbejder, som gentagne gange kom for sent. Medarbejderen havde 17 års anciennitet.
Sådan er reglerne
Det er arbejdsgiveren, der har ledelsesretten og kan bestemme, hvornår en medarbejder skal møde på arbejde. Hvis medarbejderen udebliver uden lovlig grund, kan dette som udgangspunkt udgøre en saglig grund til at stoppe ansættelsesforholdet.
Om uberettiget fravær kan bruges som begrundelse for en opsigelse eller bortvisning afhænger dog altid af en konkret vurdering, hvor en række faktorer spiller en væsentlig rolle. Særligt væsentligt for vurderingen er medarbejderens anciennitet, omfanget af fravær, og om der er givet en advarsel.
En uberettiget opsigelse eller bortvisning kan koste en godtgørelse.
Hvad skete der?
Medarbejderen havde fået en skriftlig advarsel for ikke at overholde frister for udførelsen af sine opgaver, samtidig med at det blev præciseret, at fravær i arbejdstiden krævede, at det var aftalt med nærmeste leder.
Kun 14 dage senere kom medarbejderen to timer for sent på arbejde efter en skiferie, uden at hans leder var orienteret om eller havde accepteret det. Det medførte en skriftlig reprimande om, at fravær i perioden kl. 09.00 - 15.00 krævede orientering af lederen.
Alligevel kom medarbejderen 10 dage senere først på arbejde kl. 10.20 pga. en tandlægetid, hvorefter han blev afskediget. I kalenderen stod en tandlægetid fra kl. 08.45 - 09.45. Der var uenighed mellem lederen og medarbejderen, om lederen mundtligt var orienteret om fraværet eller havde accepteret dette, samt om der var krav om orientering eller aftale. Medarbejderen havde 17 års anciennitet.
Landsretten
Landsretten vurderede først, at selvom medarbejderen havde glemt sin telefon, da han tog på skiferie, skulle han have kontaktet sin leder, da han kom for sent efter skiferien.
Efter medarbejderens vidneforklaring havde han fået samtykke til fravær til tandlægetiden kl. 08.45 - 09.45, som fremgik af kalenderen. Landsretten vurderede dog, at selvom tandlægetiden var lagt i kalenderen, havde medarbejderen – i lyset af lederens troværdige vidneforklaring - ikke løftet sin bevisbyrde for at have orienteret om eller fået samtykke til tandlægetiden i arbejdstiden. Landsretten tog ikke specifikt stilling til fraværet i perioden fra kl. 09.45 - 10.20, hvor der således ikke var tilladelse til fravær.
Landsretten konkluderede, at der er en ganske restriktiv retspraksis, når der er tale om for sent fremmøde, trods en klar advarsel. Opsigelsen var dermed saglig.
Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er på linje med retspraksis. Det afhænger altid af sagens konkrete omstændigheder, om for sent fremmøde kan begrunde en opsigelse eller bortvisning. Det øger markant sandsynligheden for, at en opsigelse eller bortvisning ved forsinket fremmøde vil blive anset for saglig, hvis der foreligger en klar skriftlig advarsel herom.