Gemt

Rådgiverbranchens vækstrekorder kan snart være fortid uden kvalificeret arbejdskraft

Der er risiko for, at rådgiverbranchens vækstrekorder snart er fortid på grund af mangel på arbejdskraft. Det skriver Daniel Møller Jensen fra Dansk Erhverv i dette debatindlæg.

Nyhed

Policywatch I Daniel Møller Jensen, Politisk Konsulent - 22. oktober 2018

Det går rigtig godt i den danske rådgiverbranche. Nye tal fra Dansk Erhverv viser, at omsætningen i branchen stiger år for år. Og aldrig før har flere mennesker fået tilbudt og underskrevet en ansættelseskontrakt i en rådgivningsvirksomhed. Men stadig flere rådgivningsvirksomhed kan ikke skaffe den arbejdskraft, de har brug for. Derfor risikerer vækstrekorderne snart at være fortid.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at den danske rådgiverbranche omsatte for over 210 mia. kr. sidste år og beskæftiger knap 140.000 mennesker. Derudover er knap 80.000 mennesker afhængige af rådgiverbranchens aktiviteter. Det svarer altså til, at hver 10. job i Danmark er tilknyttet rådgiverbranchen. Det sætter en tyk streg under, at rådgiverbranchen en vigtig del af dansk økonomi og det danske samfund.

Private rådgivere skaber stor værdi hos vores offentlige institutioner og andre private virksomheder, der køber rådgivningsydelser. Private rådgivere er mestre i at tilføre specialiseret viden og skabe innovation – og det har vi i den grad brug.

55 procent har svært ved at rekruttere

Men der er risiko for, at vækstrekorderne bliver fortid. For når vi spørger vores medlemmer i rådgiverbranchen, er der store udfordringer med at finde arbejdskraft med de rette kompetencer. Faktisk siger hele 55 pct. at rådgivningsvirksomhederne, at de bare i det seneste år har haft svært ved at rekruttere medarbejdere med de rette kompetencer.

Rådgivningsvirksomhederne har brug for særligt højtuddannede specialister inden for samfundsvidenskab, it, humaniora, naturvidenskab, og også kunstneriske og kreative kandidater er i høj kurs. Men rekrutteringsudfordringerne gør simpelthen, at rådgivningsvirksomhederne må sige nej til nye ordrer og projekter. Det er et stort og alvorligt problem – ikke blot for rådgiverbranchen, men for hele samfundet.

Derfor er det afgørende, at vi får skabt de bedste forudsætninger for, at der også fremover kan sættes flere vækstrekorder i rådgiverbranchen.

For det første er det positivt, at regeringen har åbnet for at indrette vores uddannelsessystem mere fleksibelt. Det arbejde skal vi sætte turbo på. For det er afgørende, at vi får kandidater, der undervejs i uddannelsen har haft mulighed for at kombinere fagligheder og ikke mindst mulighed for at få konkret forretningsforståelse gennem erhvervserfaring.

På den måde sikrer vi, at kommende rådgivere er dygtige specialister, der evner at samarbejde, tænke kritisk og samtidig har forretningskompetencerne, der gør, at de kan forstå kunderne og deres virkelighed.

Adgang til internationale talenter

Rådgivningsvirksomhederne er en del af en stigende global konkurrence. Det kan godt være, at rådgivningsvirksomhederne er danske, men flere og flere kunder og konkurrenter er internationale. Det kræver, at rådgivningsvirksomhederne er orienteret mod det internationale – både når det gælder ydelser og medarbejdere. Derfor er det også helt afgørende, at adgangen til internationale talenter gøres lettere.

For nyligt fremlagde regeringen et udspil med netop dette formål. Det er et skridt i den rigtige retning, og Dansk Erhverv opfordrer også politikerne til at tage denne udfordring særdeles alvorligt. Vi har brug for en aftale, der sikrer, at rådgivningsvirksomhederne kan rekruttere internationale talenter. For branchen har brug for dem.

Der er sat gode politiske tiltag i søen, og forhåbentlig kan regeringens Vækstteam for kreative erhverv, som lancerer deres anbefalinger inden længe, bidrage til endnu bedre rammevilkår. Nu skal vi sammen arbejde for, at tiltagene bliver til virkelighed, så rådgiverbranchens vækstrekorder ikke bliver fortid. Vi har brug for en stærk rådgiverbranche i Danmark.