Gemt

Det skal du huske, hvis jeres virksomhed holder lukket mellem jul og nytår

Ferieloven indeholder en særlig regel om ferielukning mellem jul og nytår. Hvis jeres virksomhed holder ferielukket mellem jul og nytår, skal du som arbejdsgiver huske at gemme (og varsle) en del af medarbejdernes restferie til disse feriedage.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 11. OKTOBER 2018

I skal huske at varsle, at I holder ferielukket
Som altid er der en række arbejdsdage mellem jul og nytår. Antallet af arbejdsdage afhænger af overenskomster, ansættelseskontrakter, personalepolitikker m.v. Holder jeres virksomhed lukket mellem jul og nytår i 2018, skal du som arbejdsgiver huske at gemme en del af de feriedage, som jeres medarbejdere har optjent i 2017, så de kan holde feriedagene i denne periode.

Medarbejdere, der har optjent mere end 15 dages ferie, som de kan afholde i ferieåret 2018/2019, kan arbejdsgiveren bestemme skal holde ferie på arbejdsdagene mellem jul og nytår, og at de i den forbindelse skal bruge en del af den ferie, de har optjent i 2017. Det har ingen betydning, om ferien er optjent hos jer eller en anden arbejdsgiver. Det væsentlige er, at I har sikret jer, at medarbejderen stadig har feriedage tilbage.

Har medarbejderen derimod kun optjent 15 feriedage eller mindre i 2017, kan I bestemme, at medarbejderen skal holde fri uden løn mellem jul og nytår i 2018. Det skyldes, at denne medarbejder ikke har en forventning om at få betaling under julelukningen.

I skal varsle ferielukning mellem jul og nytår med en måneds varsel.

Krav til ferielukningens omfang
For at I kan pålægge medarbejderne at holde ferie mellem jul og nytår jf. ovenfor, er det en betingelse, at hele jeres virksomhed eller en nøje defineret del af virksomheden holder lukket mellem jul og nytår.

I kan derfor ikke bruge særreglen i ferieloven, hvis jeres virksomhed holder helt eller delvist åbent blot med et reduceret antal medarbejdere.

Arbejdsgiverbetalt frihed
Hvis I som arbejdsgiver ikke har reserveret de feriedage, som jeres medarbejdere skal bruge i forbindelse med julelukningen, skal I betale den enkelte medarbejder for feriedagene mellem jul og nytår. Er der tvivl om, hvad en medarbejders dagløn udgør, fastslår ferieloven, at lønnen under ferielukningen skal beregnes på baggrund af medarbejderens sædvanlige løn 4 uger før jul. Hvis jeres medarbejdere er omfattet af en overenskomst, kan der i overenskomsten være aftalt en anden beregningsmetode.

Eksempel
En arbejdsgiver har en medarbejder, der har optjent ret til 18 betalte feriedage i ferieåret 2018/2019. Virksomheden holder fuldstændig lukket mellem jul og nytår, og der er 2 arbejdsdage i perioden. Medarbejderen har i ferieåret allerede afholdt 3 ugers sommerferie (hovedferie) og desuden holdt en uges efterårsferie i uge 42. I efterårsferien var de sidste 2 dage selvbetalte feriedage, da der alene var optjent ret til 18 betalte feriedage.

Denne medarbejder får arbejdsgiverbetalt frihed mellem jul og nytår, fordi arbejdsgiveren ikke har sørget for at gemme optjent ferie til afholdelse mellem jul og nytår.