{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
En kvinde klagede over forskelsbehandling på grund af handicap, da hun blev afskediget. Hun fik dog ikke medhold i Ligebehandlingsnævnet, fordi arbejdsgiveren havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse.
DANSK ERHVERV | PERSONALE - 27. SEPTEMBER 2018
Kravet om tilpasning i forskelsbehandlingsloven
Hvis det konstateres, at en medarbejder har et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, og arbejdsgiveren kendte eller burde kende til funktionsnedsættelsen, er arbejdsgiveren forpligtet til at undersøge, om medarbejderens stilling kan tilpasses for at give medarbejderen adgang til at udøve beskæftigelse på lige fod med andre. Forpligtelsen gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren derved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde.
Sagen kort
Medarbejderen var ansat som socialrådgiver i en region. I forbindelse med et trafikuheld pådrog hun sig en række skader, der over tid udviklede sig til en decideret nakkelidelse. Nakkelidelsen medførte begrænsninger i hendes arbejde og en del sygefravær, ligesom hun ikke længere kunne arbejde fuld tid.
Arbejdsgiveren tildelte hende en ny kontorstol og en trådløs mus, ligesom der blev iværksat foranstaltninger imod lys- og lydfølsomhed. Forud for afskedigelsen havde arbejdsgiveren endvidere tilbudt at ændre arbejdstiden, der oprindeligt var 37 timer om ugen, til 20 timer om ugen. Medarbejderen afslog dette tilbud. Afvisningen skyldtes blandt andet, at der verserede en sag om tilkendelse af fleksjob i medarbejderens bopælskommune, som forventedes afgjort 4-6 måneder senere.
Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet slog indledningsvist fast, at medarbejderens nakkegener medførte begrænsninger, der forhindrede hende i at deltage fuldt og effektivt i arbejdslivet på lige vilkår med andre, og at disse begrænsninger var af lang varighed. Medarbejderen havde derfor på afskedigelsestidspunktet et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Arbejdsgiveren var bekendt med handicappet.
Nævnet konstaterede efterfølgende, at arbejdsgiveren havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse ved tilbuddet om at ændre klagers arbejdstid sammenholdt med de forskellige skånehensyn, som arbejdsgiveren løbende havde foretaget. Efter sagens samlede omstændigheder var arbejdsgiveren ikke forpligtet til at afvente den kommunale afgørelse om muligheden for fleksjob. Medarbejderen fik derfor ikke medhold i sin klage.
Dansk Erhverv vurderer
Hvis en virksomhed konstaterer, at en medarbejder har en funktionsnedsættelse, der kan være af længere varighed, er det vigtigt at undersøge mulighederne for at tilpasse medarbejderens stilling, inden virksomheden skrider til en afskedigelse. Det gælder også, hvis overvejelsen går på afskedigelse af en funktionær i henhold til 120-dages reglen.
Det er desuden vigtigt at bemærke, at arbejdsgiveren i den konkrete sag ikke var forpligtet til at afvente kommunens afgørelse om fleksjob inden opsigelsen.
Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse af en handicappet medarbejder.