Gemt

Kan jobbet være for fysisk til en kvinde?

En arbejdsgiver gav en kvinde afslag på ansættelse med henvisning til, at jobbet var for fysisk til en kvinde. Det takserede Ligebehandlingsnævnet med en godtgørelse på 25.000 kr.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 20. SEPTEMBER 2018

Krav om ligebehandling af kønnene
Man har som arbejdsgiver ret til at ansætte den ansøger, man finder bedst egnet til stillingen. Ligebehandlingsloven bestemmer dog, at arbejdsgivere ikke må forskelsbehandle medarbejdere på grund af køn i forbindelse med bl.a. ansættelse.

Hvis en person, der anser sig for forskelsbehandlet, påviser faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er sket direkte eller indirekte forskelsbehandling, er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at personen ikke er blevet forskelsbehandlet.

Det udgør direkte forskelsbehandling, såfremt en person på grund af sit køn behandles ringere, end en anden ville være blevet i tilsvarende situation.

Kort om sagen
Det var en stilling som chauffør til pakkekørsel, som kvinden havde søgt. Ifølge stillingsannoncen krævedes der som det eneste krav et B-kørekort til pakkekørsel.

Den kvindelige ansøger modtog et afslag med følgende ordlyd:

"Hej

Jobbet er for fysisk til en kvinde

Med venlig hilsen
[…]"

Under sagen kom det frem, at der var tale om en fysisk hård branche med mange daglige løft af pakker, der kunne veje op til 25 kg. Den kvindelige ansøger henviste imidlertid til, at hun var i god form, styrketrænede dagligt og tidligere havde løbet 10 km dagligt. Hun mente derfor, at hun – og kvinder generelt – godt kunne varetage en fysisk krævende stilling. Under alle omstændigheder mente hun, at det var tydeligt, at arbejdsgiveren ikke havde vurderet hende på andet end hendes køn, og at dette var i strid med ligebehandlingsloven.

Arbejdsgiveren henviste til, at afslaget var dårligt formulereret og beklagede svaret. Forklaringen på ordlyden af afslaget var, at det var skrevet hurtigt og kortfattet, da der allerede var fundet en anden til stillingen. I forbindelse med sagen henviste arbejdsgiveren til, at de havde fuld tiltro til, at den kvindelig ansøger ville kunne klare jobbet, selvom branchen var fysisk hård. De anerkendte derfor, at de havde været for hurtige til at afvise den kvindelige anklager.

Ligebehandlingsnævnets resultat
Da der i sagen forelå et afslag, hvor kvindens køn blev angivet som begrundelse, var det op til arbejdsgiveren at bevise, at kravet om ligebehandling ikke var blevet krænket. Arbejdsgiveren beklagede ordlyden og henviste til, at der var sket en fejl, men kunne ikke løfte bevisbyrden.

Ligebehandlingsnævnet tilkendte derfor den kvindelige ansøger kr. 25.000 i godtgørelse.

Virksomheder kan søge en dispensation
Ligebehandlingsloven indeholder regler om dispensation, der giver den enkelte arbejdsgiver mulighed for at fravige lovene i de tilfælde, hvor det på grund af virksomhedens karakter er afgørende for udøvelse af erhvervet, at medarbejderen har et bestemt køn.

En dispensation skal stå i rimeligt forhold til den erhvervsaktivitet, som virksomheden udøver. Det vil sige, at spørgsmålet om det afgørende og regulære erhvervsmæssige kravs lovlighed skal vurderes på baggrund af formålet med virksomhedens erhvervsaktiviteter. Det afgørende er, om kravene er objektivt begrundede og står i rimeligt forhold til det formål, der forfølges. Uden en dispensation må virksomheden ikke forskelsbehandle personer, som ansøger om en stilling.

En ansøgning om mulighed for at fravige ligebehandlingsloven skal sendes til den minister, under hvis forretningsområde virksomheden hører.

Dansk Erhverv vurderer
De fleste arbejdsgivere ved godt, at de skal behandle mænd og kvinder lige ved ansættelse, og at et afslag ikke må være begrundet i ansøgerens køn. Alligevel dukker denne type sager fra tid til anden op.

Dansk Erhverv anbefaler, at et afslag til en ansøger altid er konkret begrundet i saglige og objektive kriterier, eksempelvis ansøgerens faglige kvalifikationer, uddannelsesmæssige baggrund og relevante erhvervserfaring.

Dansk Erhverv tilbyder medlemsvirksomhederne rådgivning og assistance til håndtering af sager om forskelsbehandling.