{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
En ny afgørelse fra EU-domstolen slår fast, at forbrugerne ikke mister deres fortrydelsesret, hvis de fjerner beskyttelsesfolien fra en madras, der er købt på nettet. Dermed går domstolen imod EU-kommissionens vejledning på området.
Dansk Erhverv | Handel - 17. april 2019
Forbrugerrettighedsdirektivet – der i Danmark er implementeret i forbrugeraftaleloven – indeholder en undtagelse fra den 14-dages fortrydelsesret således, at levering af forseglede varer, som af sundhedsbeskyttelses eller hygiejnemæssige årsager ikke er egnede til at blive returneret, og hvor forseglingen er blevet brudt efter leveringen”, ikke var omfattet af fortrydelsesretten.
EU-Kommissionen mener madrasser er omfattet
I forbindelse med, at direktivet trådte i kraft i 2014, udgav EU-kommissionen en vejledning til direktivet og her bruger kommissionen netop madrasser som et eksempel på en vare, hvor den mener, at forbrugerne mister fortrydelsesretten, hvis beskyttelsesfolien er fjernet.
EU-domstolen er uenig med EU-Kommissionen
Den nye afgørelse fra EU-domstolen viser, at den er uenig med EU-Kommissionen. Domstolen lægger i sin afgørelse vægt på, at en madras ikke er definitivt uegnet til gensalg, selvom beskyttelsesfolien er fjernet. Som begrundelse for dette nævner domstolen blandt andet,
“at én og samme madras bruges af flere på hinanden efterfølgende gæster på et hotel, at der er et brugt marked for madrasser, og at madrasser, som har været brugt, kan gøres til genstand for en dybderensning”.
Domstolen når derfor i den konkrete sag frem til, at forbrugeren, der havde købt en madras på nettet og fjernet beskyttelsesfolien, fortsat kunne benytte sig af den 14-dages fortrydelsesret.
Tager ikke stilling til eventuel værdiforringelse
I afgørelsen tager domstolen alene stilling til, om forbrugerne kan udnytte deres fortrydelsesret selvom folien er fjernet, men ikke om fjernelsen af folien udgør en værdiforringelse af madrassen. Hos Dansk Erhverv vurderer vi, at det vil være en værdiforringelse af madrassen, at beskyttelsesfolien er fjernet og det vil derfor i hvert enkelt tilfælde skulle vurderes, hvor stor værdiforringelsen er.
Det betyder også, at forbrugerne som udgangspunkt ikke vil kunne forvente at få den fulde købesum tilbage, hvis de fortryder købet efter, at beskyttelsesfolien er fjernet. Alt efter, hvor meget madrassen er brugt, vil der kunne være tilfælde, hvor forbrugerne slet ikke er berettiget til at få penge tilbage.
Dansk Erhverv mener, at forbrugernes ret til at returnere varer, de har købt online og taget i brug, beskytter misbrug og er dyr og byrdefuld for netbutikkerne. Vi har arbejdet politisk på at få reglen ændret, og fik opbakning hos EU-Kommissionen og den danske regering, men desværre uden held. Denne dom understreger, hvor problematisk reglen er.
Spørg vores erhvervsjurister
Er du medlem af Dansk Erhverv kan du altid kontakte vores erhvervsjurister, hvis du har spørgsmål til de forbrugerretlige regler – herunder forbrugeraftalelovens fortrydelsesret.