{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
I regeringens og Dansk Folkepartis nye aftale om en sundhedsreform ser Dansk Erhverv flere og gode muligheder for, at private sundhedsvirksomheder kan bidrage endnu mere innovativt til både at drive og udvikle sundhedsvæsenet.
Dansk Erhverv | POLITIK - 5. april 2019 - Af Kristian Kongensgaard
For mange medlemsvirksomheder i Dansk Erhverv vil en kommende sundhedsreforms struktur og indhold få stor betydning.
Regeringen og Dansk Folkeparti har nu indgået en aftale om en sundhedsreform. Dansk Erhvervs sundhedspolitiske fagchef, Katrina Feilberg, er blandt andet især glad for, at patientrettighederne bliver styrket:
”Aftalen lægger op til at samle patientrettighederne i én lov. Rettighederne bliver dermed mere sammenhængende og dermed nemmere at overskue og gennemføre i praksis. Det vil blive fulgt op med bedre vejledning til patienterne om mulighederne for at blive udredt og behandlet på privatklinik eller -hospital. Udrednings- og behandlingsgarantierne på 30 dage udbredes til også at omfatte speciallæger, og det er vi meget tilfredse med. Det er jo ikke kun et spørgsmål om ventetid, men om at blive behandlet inden sygdommen udvikler sig yderligere.”
Private byder gerne ind med nye måder at praktisere OPS på
Den politiske aftale åbner også for nye muligheder for at sikre tilstrækkeligt med læger ude i almen praksis, hvor det ikke har været muligt at videreføre eksisterende lægepraksis:
”Foruden at ansætte læger vil private sundhedsvirksomheder gerne byde ind med nye måder at praktisere offentlig-privat samarbejde på omkring lokale sundhedshuse,” påpeger Katrina Feilberg.
Ensartede krav og mere effektiv drift
Hun finder det også meget positivt, at ambulancekørsel og andet akut-beredskab bliver samlet under én hat i stedet for den nuværende opdeling af landet:
”Det betyder, at kravene til beredskabet - og dermed også kvaliteten - bliver ensartet over hele landet. Desuden indebærer det, at driften kan blive mere effektiv, idet eksempelvis ambulancerne kommer til at køre på tværs af de hidtidige grænser og derfor bedre kan supplere hinanden. Ambulancekørslen skal naturligvis sendes i udbud, og i Dansk Erhverv håber vi, at det vil udmønte sig i yderligere offentlig-privat samarbejde.”
Sundhedsteknologisk udvikling vil bero på privat involvering
Men private virksomheders aftryk på en kommende sundhedsreform slutter ikke her. Den sundhedsteknologiske udvikling vil i høj grad komme til at bero på privat involvering. Det gælder ikke kun udstyr til højtspecialiserede operationer og andre behandlinger:
”Private aktører står klar til at innovere sundhedssektoren både indefra og udefra. En af grundstenene i en sundhedsreform bliver at behandle patienterne tættere på hjemmet. Dels med færre indlæggelser på hospital og dels med kortere indlæggelsestid. Hertil kommer den demografiske udvikling med flere ældre og dermed også flere kronisk syge. Det øger behovet for blandt andet telemedicinske løsninger, der kan overvåge og kommunikere med patienterne på afstand samt bistå med tilbagevendende rutinebehandling,” siger Katrina Feilberg.
Sundhedsfællesskaber har potentiale til endnu mere OPS
Det er også Dansk Erhvervs opfattelse, at de i alt 21 såkaldte sundhedsfællesskaber, som regeringen og Dansk Folkeparti vil oprette rundt om i landet, har potentiale til endnu mere offentlig-privat samarbejde:
”Vi kender endnu ikke detaljerne i sundhedsfællesskaberne, men der vil være behov for sundhedsfaglige kompetencer på mange niveauer og i vidt forskelligt omfang. Når kommunerne skal involveres mere i sundhedsvæsenet, er der netop også behov for at fastsætte minimumskrav til kvaliteten af kommunernes sundhedsservice,” mener Katrina Feilberg.
Noget af Dansk Erhvervs kritik er blevet imødekommet
Forud for aftalen om sundhedsreformen var hun lidt bekymret for, om private virksomheder ville få mulighed for at bidrage til at løfte kvaliteten i de produkter og services, sundhedsvæsenet indkøber.
”Der lægges op til, at sundhedsvæsenets indkøb skal centraliseres. Vi har på forhånd været kritiske over for denne del - fordi det kan tage innovationskraften ud af indkøbet. Det er vigtigt, at indkøb af andet end standardvarer foregår tæt på klinikkerne - og vi har kraftigt opfordret til at tænke udvikling og innovation ind i indkøbsprocessen. Dels for at få afdækket det pågældende marked, og dels for at få efterspurgt nye løsninger, for eksempel med funktionsudbud i stedet for standardudbud. Noget af vores kritik er blevet imødekommet med aftalen, men vi vil i de kommende måneder stå på tæerne for at sikre, at innovation ikke forsvinder ud af indkøb. Det åbner nemlig døren for, at afgrænsede områder af sundhedsvæsenet kan afprøve nye løsninger, inden der købes stort ind.”
Der kommer til at ske noget, men vi ved ikke hvad og hvornår
Aftalen er på plads men afventer nu folketingsvalget. Vinder Socialdemokraterne regeringsmagten, vil der fortsat komme ændringer på sundhedsområdet. Men hvordan en sundhedsreform ender med at komme til at se ud, vil Katrina Feilberg derfor ikke tage et væddemål på:
”Vi ved, at der under alle omstændigheder kommer til at ske noget, men ikke hvad og hvornår. Et folketingsvalg er lige om hjørnet, og derfor er det ikke aktuelt at søge at påvirke de eksisterende positioner. Dansk Erhverv har op til aftalen arbejdet tæt sammen med vores medlemsvirksomheder og haft en direkte dialog med sundhedsministeren, innovationsministeren og finansministeren. Det gælder ligeledes sundhedspolitiske ordførere i Folketinget.”
Ingen må være i tvivl om, hvem der har hvilket ansvar
”Uanset hvor sundhedsreformen ender, så er det vigtigt både som private aktører og samarbejdspartnere i sundhedsvæsenet, at Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder har et klart ønske om gennemsigtighed og transparens - både hvad angår beslutningsniveau og i omkostninger. Ingen må være i tvivl om, hvem der har hvilket ansvar - også uanset hvem der skal føre en sundhedsreform ud i livet, når den engang er vedtaget af Folketinget,” siger Katrina Feilberg.