Gemt

Dansk Erhverv: Ledigheden uændret

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af fuldtidsledige et på 104.900 og en uændret ledighedsprocent på 3,8 pct.

Nyhed

Pressemeddelelse, den 29 august 2019

Bruttoledigheden har stort set ligget uændret siden slutningen af 2018.

”En del af forklaringen på stagnationen er, at det gradvist er blevet vanskeligere for virksomhederne at finde nye medarbejdere med de kompetencer, som de har brug for. Det giver dårlige forudsætninger for at få ledigheden til at falde yderligere. Ledigheden vil til gengæld være tilbøjelig til at stagnere eller ligefrem stige,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv

Virksomheder har fortsat appetit på at ansætte 
Antallet af nyopslåede stillinger er et pejlemærke på virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft, men fungerer også indirekte som et pejlemærke for afskedigelser, fordi antallet af nyopslåede stillinger typisk vil falde, før virksomhederne begynder at afskedige medarbejdere.

”Hvis vi ser på dette pejlemærke, fejler virksomhedernes appetit på at nyansætte ikke noget. Det seneste opgjorte tal for antallet af nyopslåede stillinger, opgjort for juli måned, er således højere, end set opgjort for en juli måned de seneste seks år. Det samme gælder for antallet af nyopslåede stillinger opgjort for første halvår 2019 sammenlignet med samme periode tidligere år. Når ledigheden stiger, og beskæftigelsen mere eller mindre står stille lige nu, så er forgæves rekrutteringer en del af årsagen,” siger Peter Halkjær. 

Fortsat behov for fokus på et kvalificeret udbud af arbejdskraft 
Kan virksomhederne ikke få den kvalificerede arbejdskraft, som de har brug for, så påvirker det såvel beskæftigelsen som antallet af ledige i en uheldig retning.

”Mangel på kvalificeret arbejdskraft og mismatch er fortsat aktuelle udfordringer, som skal adresseres, hvis ledigheden skal holdes nede og beskæftigelsen oppe,” siger Peter Halkjær. 

 



Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil