; ;
Gemt

Dansk Erhverv 2019: I miljøets, plastens og klimaets tegn

Aldrig før har en miljødagsorden fyldt så meget i medierne og valgkampen samt i virksomhedernes og befolkningens bevidsthed. Dansk Erhvervs miljø- og ressourceteam ser tilbage på året 2019.

Nyhed

Dansk Erhverv | Tilbageblik på 2019 ved miljøpolitisk chef Jakob Zeuthen

Kære alle medlemmer

Nu nærmer jul og nytår sig, og det er tid til, at vi samler op med en kort julehistorie om, hvordan det er gået med miljøet og indsatsen i Danmark, i EU, og hvad Dansk Erhverv har arbejdet for i det forgangne år.

2019 kan karakteriseres som året, hvor Danmark og EU kraftigt fik italesat klimadagsordenen. Aldrig før har en miljødagsorden fyldt så meget i medierne og valgkampen samt i virksomhedernes og befolkningens bevidsthed. Alle samfundets aktører ønsker en klimaindsats, og her ved slutningen af året blev 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet søsat. Dertil så en klimalov dagens lys. Dansk Erhverv skal være sekretariat for følgende fire partnerskaber:

  1. Handel,
  2. Landtransport,
  3. It og Service,
  4. Life Science og Biotech.

Cirkulær økonomi og øget genanvendelse kommer til at fylde en del i flere af klimapartnerskaberne, især af plast, tekstiler, elektronik og madspild, hvilket I vil høre yderligere om i løbet af vinteren og foråret 2020. Planen er, at partnerskaberne skal aflevere deres handlingsplaner, som derpå skal indgå i regeringens klimaplan, der udkommer til marts.

Uacceptabel og skadelig tredobling af skat på bæreposer og engangsservice
En anden central sag er, at regeringen har tredoblet plastafgiften på bæreposer og engangsserviceprodukter i finansloven, som skal gælde fra 1. januar 2020. Det er fuldkomment uacceptabelt, da afgiften er flad og også pålægges genanvendt plast, og dermed hæmmes den cirkulære omstilling til mere genanvendt plast.

Når engangsprodukter bliver væsentlig dyrere i Danmark, vil salget med stor sandsynlighed flytte til udenlandske webshops. Dansk Erhverv er i gang med politiske aktiviteter og presser på for at belyse den skadelige plastafgift.

Danmark risikerer at sakke bagud på cirkulær økonomi
Dansk Erhverv arbejder ufortrødent videre for at få sat den cirkulære økonomi mere i centrum for regeringens klima- og bæredygtighedspolitik.

EU har offentliggjort deres Green Deal, hvor cirkulær økonomi er rygraden. Styrker Danmark ikke sin indsats væsentligt og fjerner flade plastafgifter, risikerer Danmark at sakke bagud uden at bidrage til et indre marked for genanvendelse.

Politikerne har forstået vores budskaber om, at komplekse udfordringer skal løses i samarbejde med erhvervslivet, så vi kan sikre en konkurrencedygtig, markedsdrevet grøn omstilling. Vi har arbejdet målrettet for, at handleplanerne drives af sunde økonomiske incitamenter, som styrker erhvervslivets grønne omstilling – og ikke kun ny lovgivning. Når vi som erhvervsliv er villige til de nødvendige paradigmeskifter til gavn for bæredygtighed, forventer vi, at politikerne også er klar til paradigmeskifter med hensyn til lovgivning. Dermed kan vi få de rette rammebetingelser.

Der har i løbet af året været arbejdet på rammen for implementeringen af EU's krav til producentansvar for emballager. EU-reglerne betyder, at virksomheder, der sætter emballerede varer på det danske marked fra 2025, skal finansiere bortskaffelsen af emballagen.

Producentansvaret er en metode, der med de nye minimumskrav i affaldsdirektivet, tager et stærkt afsæt i den cirkulære økonomi. Producentansvaret er den første reguleringsmetode, der binder en økonomisk sløjfe mellem design- og genanvendelsesfasen, som hidtil har været adskilte, da de befinder sig langt fra hinanden i værdikæden. Mekanismen er, at hvis der designes af materialer, der ikke kan adskilles og genanvendes i en ordentlig kvalitet, så er betalingen højere til producentansvarssystemet end for en mere miljøvenlig udgave. Der bliver således et væsentligt paradigmeskifte i forhold til dansk affaldsorganisering, som bygger på, at kommunen – med borgerens renovationsgebyr i ryggen – tager over, når emballager er aftjent. At der er tale om et paradigmeskifte, er vigtigt at erkende for at opnå en succes med producentansvaret. Dertil kræver det, at metoden udbyttes fuldt, som den er tiltænkt. Dansk Erhverv har i årets løb nedsat en referencegruppe, der støtter Handelsudvalget i politikformuleringen.

Dansk Erhverv har haft et travlt og spændende 2019, og vores bidrag til handlingsplanerne og andre bæredygtighedsområder har været markant. Dette har vi ikke kunnet opnå uden jer samt vores gode og tætte samarbejde i vores udvalg og forum.

Her oplister vi nogle af de initiativer og resultater, som Dansk Erhverv har arbejdet for på miljø- og bæredygtighedsområdet i 2019:

Cirkulær økonomi og plastindsats

  • Øget bevilling til Tilskuds- og kompetenceordningen for SMV, der støtter dem til grøn omstilling. Dansk Erhverv sidder i styregruppen for ordningen
  • Et nyt Center for Cirkulær Økonomi, der skal fremme sporbarhed af kemi i materialer og produkter. Dansk Erhverv sidder i styregruppen
  • Et nyt Nationalt Center for plast, der skal informere samfundet om plast. Dansk Erhverv sidder i styregruppen
  • Arbejdet for ensartede kriterier for affaldssortering og brug af ens piktogrammer i kommunerne
  • Udvikling af producentansvar for emballager for at imødekomme et EU-krav om større ressourceeffektivitet i 2025, samt revision af eksisterende producentansvar for elektronik, biler og batterier
  • Der er sat et stærkt aftryk på EU-kommissionens evaluering af transportforordningen, som regulerer affald, der flyttes over grænserne
  • Genanvendelse af kemisk affald i industrien. Sammen med vores brancheforening Kemi & Life Science gennemførte vi et MUDP-projekt, som viste vejen til genanvendelse af titusindvis ton kemiske spildprodukter. Projektet har fået sagen på EU’s dagsorden, og Dansk Erhverv og KLS er inviteret til OECD i februar 2020 for at præsentere den danske tilgang
  • Bæredygtigt forbrug af bæreposer i form af partnerskab mellem detailhandlen og MFVM for at halvere forbrugernes forbrug af bæreposer fra 400 mio. om året til 200 mio. inden 2024.

Kemi og forbrugere

  • Slagkraftig forbrugerkampagne i samarbejde med MFVM om usikker kemi i e-handel. Vi fik sat skub i danske myndigheders markedskontrol af e-handelsbutikkers produktsikkerhed omkring kemien. Initiativet blev besluttet i MFVM-kemikalieforum under Dansk Erhvervs formandskab.

Medlemsrettede initiativer om bæredygtighed

  • Ny vejledning om, hvordan man skal sælge og markedsføre oprindelsescertifikater for grøn og VE-strøm til forbrugere. Dansk Erhverv sidder i Forbrugerombudsmandens arbejdsgruppe og fik indført en ny mærkningsordning, der kan bidrage til troværdig markedsføring.
  • Konference om bæredygtigt indkøb i det offentlige i Århus med fokus på verdensmålene og plast i det offentlige indkøb.
  • Nyt konferencekoncept kaldet ”Kemiens Faglige Dag 2019”, hvor vi i samarbejde med flere brancher og MFVM afholdt konference på Børsen om kemien i emballager. Konferencen erstatter ”Kemiens Dag” og vender tilbage i 2020.

Vi ser frem til 2020
2020 bliver et mindst lige så spændende år i bæredygtighedens navn med fokus på bæredygtige emballager, forbrugerkommunikation, der fremmer bæredygtigt forbrug, plastinitiativer i regi af den nuværende plasthandlingsplan, udvikling af en ny plasthandlingsplan, hvor Regeringen ønsker at styrke den nuværende, styrket indsats for hormonforstyrrende stoffer, høring for EU reviderede handlingsplan for cirkulær økonomi, udvikling af eco-designkrav for elektronik og muligvis tekstiler for reparation og længere levetid samt meget andet. Vi kommer til at lave medlemsrettede aktiviteter som aldrig før, da udfordringerne inden for bæredygtighed vokser. Vi skal være tæt på vores medlemmer, så I kan støttes med viden og forretningsudvikling, men også for at opsamle input, der gavner vores lobbyarbejde for gode rammevilkår. Omstilling til cirkulær økonomi fortsætter med stigende hastighed, og vi vil kæmpe for at udvikle et effektivt genanvendelsesmarked. EU´s krav til producentansvaret for emballager skal videreudvikles, og vi skal have e-handlens produktsikkerhed løftet - især den del, der ligger uden for EU.

Tak for et herligt 2019 i bæredygtighedens navn. Vi glæder os til at tage fat på 2020 sammen med jer!

Rigtig god jul og godt nytår.

Med venlig hilsen,

Dansk Erhvervs miljø- og ressourceteam
Chefkonsulent Lisbet Hagelund og miljøpolitisk chef Jakob Zeuthen