; ;
Gemt

En europæisk SDG strategi i sigte?

Med valget til Europa parlamentet i slutningen af maj, gør vi situationen op: Er der en fælles europæisk SDG strategi i sigte?

Nyhed

DANSK ERHVERV | CSR - 21. FEBRUAR 2019

Dansk Erhvervs ønsker en fælles EU strategi for FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling (Sustainable Development Goals, også kaldet SDG’erne), der kan koordinere og strømline de nationale indsatser. Der er ikke brug for yderligere fragmentering af det indre marked, heller ikke som følge af nationale initiativer på bæredygtighedsområdet. En samlet europæisk SDG-strategi vil både kunne gøre en væsentligt større forskel og skabe en nødvendig fælles ramme om indsatserne. Så hvordan ser det ud med sandsynligheden for en strategi?

Sandsynligheden for en fælles strategi
Bæredygtighed får generelt mere og mere opmærksomhed i EU, og de grønne partier står til at få et godt valg til Europa Parlamentet i maj. Alt dette taler for, at det kan gå hen og blive et emne, som den nye Kommission gerne vil profilere sig på. Hvordan den helt konkret vil gøre det, er svært at forudsige, men man kunne fx forestille sig en overordnet strategi, som udmøntes igennem såvel lovgivning som frivillige initiativer, samt en større indsats overfor eksterne aktører igennem fx frihandelsaftaler. Det er den måde den nuværende Kommission har grebet store agendasættende dagsordener an på, fx strategien for det digitale indre marked. Det er svært at se for sig, at den nye kommission vil kunne udskyde en koordineret handling på opnåelse af verdensmålene på samme måde, som den nuværende.

Refleksionsdokument præsenteret
I juni 2017 opfordrede EU's’ miljøministre EU-Kommissionen til i løbet af 2018 at præsentere en SDG-strategi. Det er der dog endnu ikke kommet en strategi ud af, men derimod et refleksionsdokument om, hvad EU's fremtidige SDG strategi muligvis kan omfatte. Dokumentet blev fremlagt d. 30. januar 2019 og har titlen "Mod et bæredygtigt Europa inden 2030". I lighed med andre papirer om EU’s fremtid lægger Kommissionen med refleksionspapiret op til debat, før en klarere strategi kan tegnes i løbet af 2019. Den nuværende Kommission vil ikke komme med flere forslag, før den går af til sommer, så en eventuelt strategi vil tidligst kunne fremsættes af den nye Kommission i efteråret.

"Mod et bæredygtigt Europa inden 2030"
Refleksionspapiret viser hvor langt EU er kommet med de forskellige mål. Konklusionen er, at EU-landende generelt er godt med, og at der er sket fremskridt indenfor næsten alle målene. Derudover gør Kommissionen det klart, hvordan de allerede har indarbejdet nogle af målene i EU lovgivningen, og hvordan det har været medvirkende til at opnå fremskridt.

Her er der fx tale om pakken om cirkulær økonomi, der sikrer mere genanvendelse af bl.a. emballage, plastik strategien der reducerer brugen af plastik, og initiativerne indenfor Energi Unionen, der bl.a. har fokus på at fremme grøn energi og energieffektivitet i bygninger.

Kommissionen identificerer bl.a. overgangen til cirkulær økonomi, et balanceret europæisk fødevaresystem, bæredygtig energi, bygninger og mobilitet samt sikring af den sociale balance i implementeringen af målene som de vigtigste elementer at adressere med en strategi.

Læs refleksionspapiret. 

Multistakeholder platform
I maj 2017 blev der nedsat en multistakeholder platform med det formål at rådgive EU Kommissionen om gennemførelsen af verdensmålene på EU-plan. I oktober 2018 afgav platformen deres bidrag til Kommissionens refleksionsdokument.