Gemt

Brexit bliver dyrt for danske og engelske netbutikker

14. januar 2019

Nethandel: Ved et brexit forlader Storbritannien Det Indre Marked, og dermed skal danske forbrugere betale told og importgebyrer, når de handler i engelske netbutikker. Danske netbutikker med eksport til England kan også blive ramt.

Hvis tanken om et brexit uden aftale får engelske netbutikker som Asos og Amazon.uk til at ryste i bukserne, er det helt forståeligt. Et brud uden aftale betyder nemlig, at Storbritannien forlader Det Indre Marked og sidestilles med eksempelvis USA og Kina, og derfor skal forbrugerne betale told og importgebyr på de varer, de køber i England. 

”Hvis en dansk forbruger køber en jakke hos Asos, så skal man betale told og importgebyr, hvis den koster over 80 kr. Tolden svinger fra varekategori til varekategori, men importgebyret hos PostNord er 160 kr., så det kan hurtigt løbe op, og det vil nok få nogle kunder til at sige goodbye til butikken,” forklarer Henrik Theil, tidl. kommunikationschef i FDIH.

Han forudser, at de engelske netbutikker vil få nogle gevaldige problemer med et brexit uden aftale.

”Det er klart, at både store og små netbutikker, der sælger til europæiske forbrugere vil mærke det, hvis der lige pludseligt bliver lagt told og importgebyrer på deres varer.”

Kan også ramme danske netbutikker

Brexit vil dog ikke kun kunne ramme de engelske butikker. Den engelsk-europæiske skilsmisse kan også få alvorlige konsekvenser for danske netbutikker, der sælger til engelske forbrugere. Hvor store konsekvenserne bliver, kommer dog an på, hvordan de engelske butikker bliver ramt, mener Henrik Theil.

”Hvis den engelske eksport dumper kraftigt, vil man nok fra engelsk side forsøge at beskytte sine virksomheder ved ligeledes at indføre told og importgebyrer på varer fra europæiske virksomheder – herunder også danske, og så kan det blive surt for os.”

Han kan dog også se en fordel for de danske netbutikker.

”England er et af de lande, som danske forbrugere handler mest i, og hvis brexit gør det dyrere, så er der chance for, at en del vil vende hjem til danske netbutikker.”

Se hele analysen om e-handel i udlandet i 1. Halvårsanalyse 2018.

En brexit-aftale kan redde netbutikkerne

Det britiske parlament forhandler i øjeblikket om premierminister Theresa Mays forslag til brexit-aftale, og hvis den kommer i hus, vil den blive fulgt af en overgangsperiode frem til 2020, hvor tingene fortsætter som i dag. I mellemtiden kan UK og EU forhandle om en handelsaftale, der vil sikre fortsat told- og importfri handel på nettet.

”Det er en mulighed, som vi og de fleste netbutikker håber på, men jeg tør ikke spå om, hvorvidt det er muligt. Vi må vente og se til d. 29. marts,” slutter Henrik Theil.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk.

Kontakt

Digital Handel

Henrik Theil

Chefkonsulent