; ;
Gemt

Lettere at etablere virksomhed i Frankrig

Det er nu blevet lettere at etablere et datterselskab i Frankrig, og præsident Macron har en ambition om at gøre det endnu nemmere i fremtiden, ligesom han ønsker at tilnærme fransk arbejdsmarkedslovgivning til den danske flexisecurity-model. Dér er Frankrig imidlertid ikke endnu, og der er stadig en del særregler.

Nyhed

DANSK ERHVERV | INTERNATIONAL HANDEL - 24. JANUAR 2019

Af Christian HEISTERBERG,Director, CH Consulting og Michael SKAARUP, Advokat, Eltea Avocats

Virksomhedsetablering
Frankrig har tradition for et ret omfattende og detaljeret regelsæt for virksomheds- og selskabsstruktur, men tendensen er nu mod en simplificering og ikke mindst en liberalisering, således at virksomhederne i større omfang selv kan vælge den juridiske ramme for deres virke.

Der findes flere forskellige virksomhedsformer i den franske lovgivning, men den mest almindeligt forekommende og oftest anvendte, er drift af virksomhed gennem et fransk oprettet selskab, enten S.A.R.L. (Société à Responsabilité Limitée), svarende til et dansk ApS, eller SAS (Société par Actions Simplifiée) svarende til dansk A/S.

Disse to selskabstyper er per definition selskaber med et ”kommercielt formål” i modsætning til selskaber med et ”civilt formål”, så som S.C.I. (Société Civile Immobilière) eller S.C.A. / S.C.E.A. (Société Civile Agricole / Société Civile d’Exploitation Agricole). Disse selskabstyper, der bl.a. bruges til drift af fast ejendom eller i landbrugssektoren, er underkastet helt specifikke juridiske og skattemæssige regler. En anpartstager- eller aktionær sammen med en daglig leder af virksomhed (direktør eller præsident) er nok til at redigere vedtægterne. Selskabets adresse kan være en domicilierings adresse.

Kravet om minimumskapital er blevet afskaffet for selskaber, således at det i dag er muligt at stifte et S.A.R.L. med en anpartskapital på 1 €. Ligesom for anpartsselskaber, er det blevet muligt at stifte SAS med en kapital på kun 1 €. Det tilrådes dog, afhængigt af finansieringsbehov i opstartsfasen, at der vælges en selskabskapital på mellem 10.000€ og 30.000€. Den indbetalte kapital skal indsættes på en særskilt oprettet deponeringskonto i et fransk bank og kan først frigives, når der foreligger endelig registreringsattest (Extrait K-bis).

Bankforbindelse og oprettelse af deponeringskonto ifm. etablering af virksomhed i Frankrig, kræver lidt tålmodighed. Den normale selskabsskattesats var på 33,33 %. SMV’er med en omsætning op til 7.63M€ bliver begunstiget af en mindre sats på 15 % ved en fortjeneste på op til 38.120€, herefter 28 % op til 500.000€ og herefter 31% af resten. Fra 2022, er der tal om en reduktion på omsætningen over 38.120€ fra 28% til 25%.

Selskabsstiftelse i Frankrig er nu nemt og rimelig hurtigt, cirka 24 til 48 timer, så snart alle dokumenterne er på plads. Registrering er online med omkostninger på cirka 350€.

Arbejdsmarkedsforhold
For danske virksomheder har fransk arbejdsmarkedslovgivning ofte været en showstopper for at etablere virksomhed i Frankrig. Men en række signifikante ændringer i arbejdsmarkedslovgivningen har bl.a. medført, at det nu er væsentlig nemmere at afskedige ansatte end tidligere. Der er ydermere sat loft over de fratrædelsesomkostninger virksomheden har ifm. afskedigelser.

Der er et klart ønske om at forenkle det kontraktmæssige samarbejde gennem en fornyet social dialog, ikke kun politisk men også mellem arbejdsmarkedets parter, hvor et af hovedmålene er at lette ansættelsesforholdene mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Macron’s ønske om at Frankrig skal nærme sig den danske Flexicurity model er et klart mål og de første spæde skridt er taget. Vil du høre mere om Frankrig så står vi til rådighed for dig.