Gemt

Fælles om kampen mod rotterne

Herlev valgte som den første kommune i Danmark ikke at tillade privat bekæmpelse af rotter. Det bekymrede en lang række af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder i især dagligvarebranchen. Dagligvarebutikkerne frygtede, at en ren kommunale rottebekæmpelse ville blive på et væsentligt lavere niveau, end de allerede selv praktiserede. Parterne har haft en konstruktiv dialog, og forbuddet er stillet i bero.

Nyhed

Dansk Erhverv |Politik - 28. juni 2019 - Af Kristian Kongensgaard

To rotter kan blive til næsten tusind på et år, og blandt virksomheder er det især dagligvareforretninger og andre fødevarevirksomheder, der er udsat. Det er ikke alene ubehageligt at have rotter på en arbejdsplads, det kan også blive en voldsom økonomisk belastning, hvis en butik eller fremstillingsvirksomhed må lukke eller stoppe driften, kassere store mængder varer og desinficere virksomhedens lokaler.

Beslutningen ligger hos kommunalbestyrelsen
Problematikken er blevet aktualiseret af en nyere bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen om forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Bekendtgørelsen siger nemlig, at ”Kommunalbestyrelsen kan træffe beslutning om, at der må udføres privat bekæmpelse af rotter i kommunen”.

Den paragraf er Dansk Erhverv og en række medlemsvirksomheder i primært dagligvarebranchen blevet opmærksom på, fordi Herlev som den første kommune i Danmark ønskede at sætte en stopper for privat bekæmpelse af rotter. Kommunen begrundede det blandt andet med, at et forbud ville give kommunen et samlet overblik over rotteproblemet og dermed mulighed for bedre at kunne koordinere indsatsen samt opnå en ensartet kvalitet i bekæmpelsen.

Meget vigtigt med en hurtig og effektiv indsats uanset tidspunktet
”Vi forstår godt kommunens intentioner og bakker op om kampen for at komme rotterne til livs. Men vores medlemsvirksomheder i dagligvarebranchen i kommunen blev bekymret for udsigten til, at de og deres samarbejdspartnere ikke selv måtte bekæmpe rotterne men skulle afvente kommunens indsats,” siger chefkonsulent Malene Jæpelt, Dansk Erhverv, og fortsætter:

”For at begrænse rotter og deres skader mest muligt er det meget vigtigt med en hurtig og effektiv indsats uanset tidspunktet. Den indsats ønsker virksomhederne at have hånd i hanke med, både hvad angår tidspunkt, omfang og indhold. Virksomhederne er som hidtil indstillet på at betale for deres private indsats, selvom det principielt er kommunen, der har ansvaret for rottebekæmpelse i Danmark.”

Herlev Kommune får ros for at være konstruktiv
På den baggrund har Dansk Erhverv og berørte virksomheder i Herlev, der blandt andet tæller medlemsvirksomhederne Salling Group, Lidl og Rema 1000, indledt en dialog med kommunen. Dialogen er foreløbig resulteret i, at kommunen har omstødt sin beslutning om at forbyde privat bekæmpelse, der skulle være trådt i kraft i august 2019. Desuden inviterer kommunen til efteråret til en ’Rotte ERFA-gruppe’, hvor blandt andre COOP og Salling Group deltager. Her skal man tale mere om eksempelvis driftssikkerhed og beredskab.

”Herlev Kommune skal have ros for sin konstruktive tilgang til opgaven og for at udvise forståelse for virksomhedernes bekymringer og ønsker ved at tage konsekvensen og ændre sin hidtidige beslutning,” siger Malene Jæpelt.

Hvad kan landets 97 øvrige kommuner finde på?
Kommunalbestyrelsen skal nu beslutte en ny handlingsplan for rottebekæmpelse. Planen forventes at træde i kraft i maj 2020. Det betyder, at privat rottebekæmpelse i Herlev kommune fortsat er tilladt.

Men forløbet i Herlev har fået både Dansk Erhverv og dagligvarebranchen på landsplan til at nære bekymring for, hvad landets 97 øvrige kommuner agter at gøre. Det har ikke mindst interesse hos de dagligvarekæder, der har butikker over hele landet. De kan i værste fald se frem til blot at stå på sidelinjen og blive udsat for 98 forskellige tilgange til rottebekæmpelse.

Dansk Erhverv er i dialog med Miljøstyrelsen
”Der er udsigt til en god konstruktiv løsning i Herlev, men bekendtgørelsen gælder stadig. Der er et principielt problem i den måde, den er formuleret på, i og med at kommunalbestyrelsen aktivt skal tage stilling til, om private virksomheder må bekæmpe rotter, og ikke om det skal være forbudt,” siger Malene Jæpelt.

Ifølge hende er Dansk Erhverv i dialog med Miljøstyrelsen om det spørgsmål.

”Bekendtgørelsen blev revideret i 2018, så det kan blive vanskeligt at få den revideret allerede nu. Men vi arbejder på det, og når en ny regering er faldet på plads, og vi kender navnene på partiernes ordførere, så tager vi også fat i dem.”

Helt i tråd med Dansk Erhvervs dagsorden om kommunal hjemtagning
Dansk Erhvervs handelsnetværk har også haft sagen oppe og vende på et medlemsmøde. Desuden falder spørgsmålet om privat rottebekæmpelse også helt i tråd med Dansk Erhvervs dagsorden om, at kommunerne principielt ikke bør tage en sådan serviceopgave hjem, når der allerede er et privat marked med virksomheder, der kan løse opgaven.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Malene Jæpelt

Chefkonsulent
Medarbejderprofil