{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Den dugfriske regeringsaftale - en ”Retfærdig retning for Danmark” - mellem Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten rummer en lang række initiativer på sundheds, ældre og socialområderne. Dansk Erhvervs sundhedspolitiske chef, Katrina Feilberg Schouenborg og velfærdspolitisk chef Rasmus Larsen Lindblom kommenterer her de væsentligste elementer.
DANSK ERHVERV | SUNDHED OG VELFÆRD - 26. JUNI 2019
Positivt på psykiatriområdet
Den store sundhedsreform udebliver, men i stedet vil den nye regering invitere til forhandlinger om en ny sundhedsaftale. Centralt er det, at regionerne bevares.
I aftalen ligges vægt på styrket samarbejde mellem regioner, almen praksis og kommunerne. Ligesom der skal etableres en 10-årig plan for psykiatrien med forpligtende mål for fx færre genindlæggelser og nedbringe ventetiden for behandling. Men også flere tværgående behandlingstilbud. Det er positivt, og Dansk Erhverv ser frem til at de mange ikke-offentlige socialpsykiatriske tilbud, samt tilbud i behandlingspsykiatrien, inddrages i den indsats.
Dansk Erhverv hæfter sig særligt ved opgøret mod siloer i psykiatrien. Al for mange patienter bliver i dag tabt i sektorovergange og psykiatrien har i mange år lidt under manglende fokus og finansiering. Også i denne ligning er det dog vigtigt at indtænke de ikke-offentlige aktører, som patienterne også møder i deres behandlingsforløb, således de også tænkes ind i det sammenhængende patientforløb.
Dansk Erhverv – socialområdet skal reformeres med faglighed- og gennemsigtighed
På socialområdet udgør ikke-offentlige velfærdsleverandører i dag en stor del af samfundets tilbud til blandt andet udsatte børn og unge. Regeringsaftalen rummer konkret en undersøgelse, af hvordan det” det mest hensigtsmæssigt kan sikres, at der ikke udtages profit” på bl.a. sociale opholds- og anbringelsessteder. For eksempel efter samme model, som i dag er gældende for fri- og privatskoler, som det formuleres videre i samme passage.
Det entydige fokus på én ejerskabsform frem for andre er ærgerlig, mener Dansk Erhverv. Eksempelvis er private tilbud til udsatte grupper i dag forudsætningen for mange af de andre ting, som den nye regering også vil. Blandt andet en høj grad af specialisering, kvalitet og mere tydelig og faglig styring af socialområdet gennem en specialeplan. Aftalens fokus risikerer derfor at virke modsat hensigten.
Dansk Erhverv har i stedet foreslået en gennemgribende gennemsigtighedsreform på hele området – kommunalt såvel som ikke-offentlige, og særligt en styrkelse af det økonomiske tilsyn. På den baggrund ser Dansk Erhverv frem til en god dialog med en ny socialminister om at finde den bedst mulige løsning.
Et kommende behandlingsråd skal være åbent
På sundhedsområdet skal der etableres et behandlingsråd, der skal være med til at ”afdække uretfærdig forskelsbehandling af patientgrupper i sundhedsvæsenet og skabe et bedre grundlag for de politiske beslutninger om fremtidige investeringer i sundhedsvæsenet”. Det er fornuftigt at se på ulighed i sundhed – og hvordan ressources bruges bedst muligt. Dog vil det i forbindelsen med etablering af et behandlingsråd være relevant at trække på erfaringer fra medicinrådet, således at de udfordringer og den efterfølgende drift af medicinrådet ikke gentages.
Dansk Erhverv det særdeles vigtigt, at processen frem mod etablering bliver åben – og at relevante partnere bliver inviteret med til drøftelser om, dels hvilke kriterier der skal ligge til grund for behandlingsrådets vurderinger og dels, det sikres at behandlingsrådet kommer til at fungere så smidigt og effektivt som muligt, således at danske patienter forsat nye og innovative behandlinger.
Demografien forudsætter nye løsninger
Med udsigt til 75.000 flere ældre over 80 år inden 2025 adresserer den dugfriske regeringsaftale den udfordring ved at etablere en ”bund” under velfærden, så det demografiske træk dækkes. Dansk Erhverv peger på, at løsningen alene ikke er at sende flere penge, men også gå sammen om den helt nødvendige nytænkning på området. Blandt andet inddragelse af velfærdsteknologi, et styrket frit valg, men også flere private investorer til fx at bygge fremtidens friplejehjem. Det har Dansk Erhverv præsenteret et bud på.
Finansiering af civilsamfundet mangler
Regeringsaftalen rummer også ambitionen om at kortlægge og afvikle bureaukratiske byrder for det frivillige foreningsliv og udbrede fritidspas til udsatte og børn og unge, så flere får mulighed for at deltage i foreningslivet. Det er positivt, mener Dansk Erhverv, men vi mangler at se, hvordan en ny regering vil løse den bunde opgave, der handler om en finansieringsmodel efter satspuljen. Her har Dansk Erhverv præsenteret en række principper for det arbejde.
Life science som dansk styrkeposition
Sidst men ikke mindst, fremgår det også af aftalegrundlaget, at der skal føres en aktiv erhvervspolitik, som understøtter Danmarks styrkepositioner. I den sammenhæng er life science-branchen en markant vækstmotor: Den bidrager til både vækst, beskæftigelse og bedre sundhedsbehandling. Dansk Erhverv indgår gerne i dialog med regeringen om konkrete forslag, der både kan sikre den bedste og mest innovative sundhedsbehandling og fremtidssikre rammevilkårene for life -science branchen Her kvitterer Dansk Erhverv også for ambitionen for at sikre stabilitet i erhvervslovgivningen.
Kilde: Læs regeringsaftalen ”Retfærdig retning for Danmark”. |