Gemt

Arbejdsmiljøet får arbejdsro

Dansk Erhverv er tilfreds med den politiske aftale om at styrke indsatsen for arbejdsmiljøet på den enkelte arbejdsplads. Aftalen indebærer blandt andet enklere regler, og at mange danske virksomheder, som i forvejen gør meget for arbejdsmiljøet, i mindre grad bliver bebyrdet af Arbejdstilsynets besøg.

Nyhed

Dansk Erhverv | Politik - 24. maj 2019 - Af Kristian Kongensgaard

En ny aftale mellem samtlige partier i Folketinget - på nær ét - om at styrke indsatsen for et bedre arbejdsmiljø bliver - som en samlet pakke - bakket op af Dansk Erhverv.

”Vi opfatter den meget brede tilslutning fra partierne til den omfattende aftale med 26 initiativer som politisk vilje til at skabe arbejdsro om arbejdsmiljøet og en anerkendelse af, at det bedste arbejdsmiljø opnås i samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter,” siger arbejdsmiljøchef Anne-Marie Røge Krag, Dansk Erhverv.

Aftalen implementerer i det store og hele de anbefalinger, som ekspertudvalget, der blev nedsat i 2018 for at udrede arbejdsmiljøet i Danmark, kom med. I udvalget sad arbejdsmarkedets parter med ved bordet, og Dansk Erhverv var repræsenteret gennem Dansk Arbejdsgiverforening.

Viden i stedet for følelser
Anne-Marie Røge Krag er især tilfreds med, at der skal sættes fokus på at forenkle reglerne. Det vil gøre indsatsen mere målrettet og effektiv. Det er også godt, at der skal skabes bedre sammenhæng mellem forskning og virksomhedernes arbejde for et bedre arbejdsmiljø.

”Dermed kommer forskningen tættere på virksomhedernes praktiske drift, og det forventer vi os positive resultater af. Det vil skabe en platform for evidensbaserede indsatser i stedet for indsatser baseret på følelser og forestillinger, for ”tro” alene flytter ingen bjerge i forhold til arbejdsmiljøet. Når viden bliver aktiveret af alle gode kræfters koordinerede indsats, må vi alt andet lige få den bedste indsats til gavn for alle,” siger arbejdsmiljøchefen.

Det giver også god mening i forhold til, at den politiske aftale ligeledes understøtter den brancherettede indsats.

Desværre følger der ikke penge med
”Det er de enkelte brancher, der ved, hvor skoen trykker. Branchernes organisationer kender målgruppen og har kontakten til virksomhederne. Selv om ikke to virksomheder er ens, så er det de samme arbejdsmiljøforhold, de skal forholde sig til inden for branchen. Derfor er der også mange af de samme problemstillinger, der går igen i de enkelte virksomheder i den enkelte branche. Med aftalen får Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø en større rolle, når der skal sættes mål for branchens arbejdsmiljø. Men desværre følger der ikke penge med, så der også hér kunne skabes den fornødne ro om indsatsen.”

Lup på dem der ikke kan eller vil
Endelig er Dansk Erhverv godt tilfreds med, at Arbejdstilsynet i fremtiden i højere grad skal koncentrere sig om de virksomheder, der enten ikke umiddelbart kan eller ikke vil leve op til kravene om at forebygge.

””…flere arbejdspladser med problemer får besøg, og færre arbejdspladser uden problemer forstyrres,” står der ordret i aftalen.

Arbejdstilsynet skal i forlængelse heraf styrke sin kommunikationsindsats. Det skal derfor være muligt at indgå aftaler med Arbejdstilsynet. Den mulighed er Dansk Erhverv spændt på at følge i praksis.

”Det skulle gerne give ro om Arbejdstilsynets virksomhed, der får tilført i alt 460 millioner kr. over de næste 3 år. Midler som vi også gerne ser brugt til et kompetenceløft af de tilsynsførende, netop med henblik på at vi får et kompetent og relevant Arbejdstilsyn,” påpeger Anne-Marie Røge Krag.

Ingen nye krav til virksomheders psykiske arbejdsmiljø
Med i aftalens vision for enklere regler er, at bestemmelserne om psykisk arbejdsmiljø også skal være klare og til at forstå for såvel ledere som medarbejdere og samles ét sted.

”Det ser vi frem til - ikke mindst at reglerne bliver samlet. Det giver håb om, at det bliver lettere for virksomhederne at overskue reglerne, og hvornår arbejdets udførelse kan påvirke de ansatte fysisk og/eller psykisk. Vigtigt at bemærke er også, at der i aftalen ikke lægges op til nye krav til virksomhederne om at forebygge arbejdsmiljøets mulige psykiske påvirkninger af helbredet,” siger Anne-Marie Røge Krag.

Fokus på unges entré på arbejdsmarkedet
I aftalen lægges der også op til, at arbejdsmarkedets parter skal drøfte, om reglerne for unge under 18 års arbejde er i overensstemmelse med et arbejdsmarked anno 2019. Det arbejde ser Dansk Erhverv frem til at deltage i.

”Der er allerede - før Folketingsvalget - taget et møde mellem beskæftigelsesministeriet, repræsentanter for Folketingets beskæftigelsesudvalg og relevante organisationer, hvor Dansk Erhverv også var med. En god introduktion til arbejdsmarkedet for de unge er en vigtig prioritering for fremtidens arbejdsstyrke. Men det skal være en sikkerheds- og sundhedsmæssig forsvarlig introduktion. Vi forventer, at drøftelserne genoptages, når en ny regering er tiltrådt,” siger Anne-Marie Røge Krag.

Der venter et stort arbejde
Men en politisk aftale på et stykke papir gør det ikke alene. Der venter nu et stort arbejde med at gennemføre de nødvendige regelændringer som bekendtgørelser, så de kan træde i kraft den 1. januar 2020:

”Det er en rammelov, og Dansk Erhverv deltager i arbejdet sammen med de øvrige parter på arbejdsmarkedet med at konkretisere de 26 initiativer inden for aftalens fokusområder. Både i forhold til nye regler, målfastsættelse og konkrete indsatser,” forklarer Anne-Marie Røge Krag.

Kontakt

Arbejdsmiljø

Anne-Marie Røge Krag

Arbejdsmiljøchef, souschef
Medarbejderprofil