Gemt

Folketinget vedtager lov om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft

Folketinget har vedtaget lovforslag 151 om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande uden for EU. Loven indeholder en række initiativer, hvor de væsentligste gengives og kommenteres nedenfor.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 16. MAJ 2019

Lempelse af krav til korttidsophold på 3 måneder (fast track-ordningens korttidsspor)
Virksomheder får lettere ved at tage udenlandske medarbejdere ind i Danmark i forbindelse med, møder, projekter og andre opgaver af kortere varighed fordi kortidsophold i Fasttrack ordningen gøres fleksibel. Kravet til korttidsophold ændres fra et ophold pr. år af højest tre sammenhængende måneder til ophold af op til sammenlagt tre måneder i løbet af et år. Man må forstå det sådan, at det giver mulighed for fleksibelt at tilrettelægge flere ophold for en medarbejder fra et tredjeland inden for rammerne af fast- track kortidsophold, så længe den samlede periode af opholdene begrænses til højest 3 måneder inden for 1 år. I forlængelse heraf er det værd at bemærke, at Fast Track Korttidsophold er ikke omfattet af krav om dansk bankkonto.

Smidigere krav til virksomheder på fasttrack-ordningens certificeringsliste

Reduktion af en række krav til virksomheder, som ønsker at opnå eller fastholde plads på fasttrack-ordningens certificeringsliste.

  • Nedsætte krav fra 2 år til 1 år om ikke at være straffet efter udlændingeloven for at blive certificeret.
  • Ændre krav fra 2 gange til 3 gange om ikke at være straffet efter udlændingeloven for at blive certificeret. 
  • Ændre krav til bødestraf på mindst 60.000 kr. inden for det seneste år for virksomheder med færre end 250 ansatte for at blive udelukket fra certificering.
  • Ændre krav til bødestraf på mindst 100.000 kr. inden for de seneste år for virksomheder med 250 eller flere ansatte for at blive udelukket fra certificering.


Mere fleksible regler for arbejdstid på beløbsordningen
Reduktion af krav til arbejdstid til 30 timer på beløbsordningen.

Det er i dag et grundlæggende krav, at den udenlandske medarbejder skal være tilbudt en stilling i Danmark på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår. Det tolkes i praksis som krav om fuldtidsbeskæftigelse. Ændringen giver mulighed for, at krav til arbejdstid på beløbsordningen kan være 30 timer (samtidig med at lønnen skal leve op til indtægtskravet i beløbsordningen på 427.000 kr.).

Bekæmpelse af ulovlig arbejdskraft

Udvidelse af eksisterende adviseringsordning

  • Krav til myndigheder om at orientere virksomhederne direkte, hvis der sker ændringer i udenlandsk medarbejderes arbejdstilladelse.

Udvidelsen af adviseringsordningen giver myndighederne (Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration) forpligtelse til at orientere virksomheder, som den udenlandske medarbejdere har arbejdet for de seneste 3 måneder, hvis der sker ændringer i udlændingens opholds- og arbejdstilladelse. Det skal være med til at sikre, at virksomhederne undgår uforvarende at overtræde udlændingeloven ved beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft. Det er et væsentligt initiativ, fordi virksomheder i en række tilfælde ikke kan vide, om der er sket ændringer i en medarbejders privatliv eksempelvis skilsmisse, som betyder, at vedkommende kan have mistet arbejdstilladelse og dermed er ulovlig arbejdskraft.

Højere bødestraf ved ulovligt arbejde

  • Bøder til virksomhederne ved ansættelse af ulovlig udenlandsk arbejdskraft forhøjes i tilfælde, hvor overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed m.v.


Andre regelændringer
Herudover er der en række øvrige initiativer, bl.a. forenkling af regler for forskere, enklere ordning for autorisationsophold for læger m.v.

Ikrafttræden
Loven forventes at træde i kraft 1. juni 2019, men den endelige bekendtgørelse afventes endnu.