Gemt

Stem på dem der vil EU og det indre marked!

Dansk Erhvervs EU-chef Lasse Hamilton Heidemann har et særdeles godt samarbejde med de 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet, uanset deres partifarve. Men partigrupperne har stor magt i Europa-Parlamente, og det er især vigtigt, at Danmark har repræsentanter i de største grupper. Meningsmålingerne tyder desværre på, at den danske repræsentation i den store konservative gruppe EPP er på vippen.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 23. maj 2019 - Af Kristian Kongensgaard

I princippet har samtlige 751 medlemmer af Europa-Parlamentet den samme politiske indflydelse. Men realiteterne er anderledes.

For især et lille land som Danmark har det stor betydning, at dets 13 (14 efter Brexit) medlemmer af den store forsamling er bredt ud over alle de formelle og uformelle fora, hvor de væsentligste beslutninger reelt bliver truffet.

Det vil sige, at det ikke er tilstrækkeligt at være repræsenteret i Europa-Parlamentets forskellige formelle udvalg, der behandler og fører de forskellige forslag frem til afstemning.

Det er mindst lige så vigtigt at være repræsenteret i de partigrupper i parlamentet, hvor kompromiserne og det politiske indhold i lovgivningen reelt bliver til.

Svært at komme uden om EPP
De tre største partigrupper på midten i Europa-Parlamentet er henholdsvis den konservativt dominerede EPP-gruppe, den socialdemokratiske S&D-gruppe samt den liberale ALDE-gruppe - hertil kommer den mere nationalt orienterede ECR-gruppe.

Med kun 13-14 medlemmer er det vigtigt for Danmark, at der i hvert fald er adgang til at bære politiske budskaber helt frem til de centrale beslutningstagere.

”Det er langt lettere, hvis vi, som varetager danske interesser, kan tage fat i et dansk medlem af parlamentet, når vi skal forklare de danske interesser. Derfor vil det blive en udfordring, hvis der ikke kommer en eller flere danskere ind i EPP, S&D eller ALDE. ECR får også en rolle, men den præcise sammensætning på den fløj er ikke særligt klar på nuværende tidspunkt. I både S&D, ECR og ALDE ser det ud til, at vi får en repræsentation. Men meningsmålingerne tyder desværre på, at det er lige på vippen i forhold til EPP. Der bliver ikke besluttet ret meget i Europa-Parlamentet uden om EPP,” siger EU-chef Lasse Hamilton Heidemann, Dansk Erhverv, og tilføjer:

”Der er naturligvis ikke noget til hinder for, at Dansk Erhverv og andre, der vil gøre deres synspunkter gældende over for Europa-Parlamentet, kan gøre det over for andre EU-landes repræsentanter. Det kommer bare ikke til at hvile på en fælles basis og forståelse. Så skal vi hver gang fra sag til sag og fra parlamentariker til parlamentariker opbygge et nyt tillidsforhold. Det vil ikke fungere på samme positive måde som det løbende forhold, næsten uanset partitilhørsforhold, vi har til de danske parlamentarikere.”

Bendtsen og ladestanderne
Selvom der er politiske forskelle mellem de danske politikere i Europa-Parlamentet, så er der også meget, der grundlæggende binder dem sammen på tværs af partiskel.

”Det er den danske model og det danske realkreditsystem gode eksempler på. Dér står de sammen, uanset parti,” understreger Lasse Hamilton Heidemann.

Som eksempel på, hvor vigtigt det er at være repræsenteret i de store partigrupper, nævner han den konservative Bendt Bendtsens rolle i Bygningsdirektivet.

”Som ordfører for Europa-Parlamentet fik han blødt op på et oprindeligt krav om, at alle nye og renoverede bygninger i Europa skulle have ladestandere til el-biler - uanset behovet. Kravet blev lempet, så det i et vist omfang er tilstrækkeligt med obligatoriske ledninger, så ladestandere kan etableres, når behovet opstår.”

Ligeledes har Dansk Erhverv haft glimrende samarbejde med danskerne i de andre store partier om en række sager.

Bliv væk fra sofaen!
Lasse Hamilton Heidemann vil ikke give gode råd om, hvem de danske vælgere præcist skal stemme på ved valget til Europa-Parlamentet på søndag den 26. maj.

”Jeg synes, de skal stemme på nogle, der vil det europæiske samarbejde og det indre marked. Det vil være godt for erhvervslivet. Men det vigtigste af alt er at give sin mening til kende. Så jeg håber, at rigtig mange vil deltage i valget til Europa-Parlamentet på søndag - det er alt for vigtigt til at blive på sofaen.”