Gemt

Vi skal have mest muligt ud af talentmassen

Dansk Erhverv har udarbejdet en analyse, som viser, at pigerne får højere matematikkarakterer end drengene i gymnasiet. Men de fravælger senere i høj grad de matematiske uddannelser. Det er bekymrende. Læs dagens kommentar fra Brian Mikkelsen.

Nyhed

Dansk Erhverv |Politik - 8. marts 2019 - Af Brian Mikkelsen

Danske virksomheder har ikke bare brug for arbejdskraft. De har også brug for den rigtige arbejdskraft. Altså gode folk, der kan det, som virksomhederne står og mangler for at kunne drive forretningen på den bedst mulige måde.

Det er i mange fag ret så svært at komme uden om matematikken. Den er grundforudsætningen for meget, og det er vigtigt, at vores børn og unge via grundskolen får solide kompetencer inden for netop det felt. Især fordi matematik er grundlaget for IT, og vi har jo netop stor mangel på arbejdskraft med solide IT-kompetencer.

Men der er noget, der halter.

Dansk Erhverv har udarbejdet en analyse, som viser, at pigerne får højere matematikkarakterer end drengene i gymnasiet. Men de fravælger senere i høj grad de matematiske uddannelser. Det er bekymrende.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har læst vores analyse. Han siger til Berlingske, at han ville ønske, at piger tænkte lidt mere lige som Pippi Langstrømpe. Det er citatet: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det er jeg nok meget god til”, som ministeren henviser til.

Sandt er det jo, at der er et eller andet, der afholder piger og unge kvinder fra at søge ind på de tekniske uddannelser. Derfor er Ahlers åben for et nyt optagesystem, som skal sikre, at flere kvinder går den vej. Derudover ligger der en stor opgave i at afmystificere for eksempel kodning og sætte IT ind i en større kontekst.

Mange kvinder motiveres af at gøre en forskel - og måske i højere grad end mænd. Her er det vigtigt at vise IT’s ufattelige muligheder for at skabe en bedre verden. Om der er tale om klimaforandringer, at verdens befolkningstal stiger eller til at håndtere nye epidemier, så er IT en del af løsningen. Det skal vi være meget bedre til at forklare børn og unge.

Analysen viser også, at drengene får bedre karakterer end pigerne i matematik i folkeskolen, men at de halter efter i gymnasiet. I det hele taget taber vi alt for mange drenge og mænd i uddannelsessystemet. Det er alarmerende, og det skal der naturligvis også ses på.

Vi er som samfund helt enkelt nødt til at se på, hvordan vi gør noget ved begge dele, så vi får det mest mulige ud af den store masse af matematik-talent, som heldigvis findes hos vores børn og unge. Det vil gavne de pågældende, men så sandelig også danske virksomheder som jo i stadigt stigende grad får brug for arbejdskraft, der kan noget inden for IT og digitalisering.

Med venlig hilsen

Brian Mikkelsen

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil