{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Vestre Landsret har i en nyere afgørelse slået fast, at en rådighedsvagt i eget hjem – i den konkrete sag – skulle tælle med i opgørelsen af medarbejderens arbejdstid. Dermed var 48-timers reglen overtrådt.
Dansk Erhverv | Personale - 21. november 2019
Det går 48-timers reglen ud på
Arbejdstidsdirektivet fastsætter rammerne for, hvor mange timer en medarbejder må arbejde den enkelte dag og i gennemsnit pr. uge. Ifølge direktivet må en medarbejder maksimalt arbejde 48 timer i gennemsnit pr. uge målt over en periode på 4 måneder.
Ifølge dansk ret skal den del af dagen, hvor medarbejderen ikke er på arbejde, anses for hvileperiode. Det er derudover udgangspunktet, at en rådighedsvagt, der ikke afvikles på arbejdspladsen, men for eksempel i medarbejderens eget hjem, betragtes som hvileperiode – og ikke arbejdstid.
Lang arbejdsdag
Sagen, som Vestre Landsret afgjorde, drejede sig om en chauffør, der kørte såkaldt flexkørsel, der blandt andet omfattede taxa-ture og handicapkørsel. Aftalen om denne kørsel, som vognmanden havde indgået med et offentligt trafikselskab, indebar, at chaufføren skulle udføre kørsler mellem kl. 06.03 og ca. kl. 23.55.
Når chaufføren ikke kørte, opholdt han sig typisk i sit eget hjem, hvor han stod til rådighed. Han vidste ikke på forhånd, hvornår han skulle køre den næste tur. Men han skulle hele tiden være klar til at køre, når han fik besked på det i løbet af dagen. Derfor havde han også sin uniform på, mens han var hjemme.
Det lagde Vestre Landsret vægt på
Selvom udgangspunktet i dansk ret er, at en rådighedsvagt i eget hjem ikke er arbejdstid, mente Vestre Landsret alligevel i den konkrete sag, at det var tilfældet.
Landsretten lagde vægt på, at chaufføren under hele rådighedsvagten skulle være klar til at forlade hjemmet med meget kort varsel. Dette forhold havde begrænset chaufførens muligheder for reelt at kunne foretage sig noget af privat karakter, og som var i hans egen interesse. Derfor skulle den tid, chaufføren havde været hjemme, mellem de ture, han blev sendt ud på, tælle med som arbejdstid.
Da chaufførens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid over en periode på 4 måneder af denne grund oversteg de tilladte 48 timer, blev han tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.
Dansk Erhverv vurderer
Det er Dansk Erhvervs vurdering, at der er tale om en konkret afgørelse på baggrund af de faktiske omstændigheder i forbindelse med chaufførens afvikling af sin rådighedsvagt.
Rådighedsvagter i hjemmet skal derfor – som udgangspunkt – fortsat ikke betragtes som arbejdstid. Alt afhængig af, hvordan en rådighedsvagt i medarbejderens eget hjem foregår, kan der dog evt. være tale om arbejdstid.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer, der har medarbejdere på rådighedsvagt i eget hjem, at kontakte Dansk Erhverv, hvis de er i tvivl, om rådighedsvagten tæller med som arbejdstid.