; ;
Gemt

Stigende bankgebyrer og priser på tasker trækker inflationen i oktober lidt op

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at forbrugerprisinflationen tiltog beskedent fra 0,5% i september til 0,6% i oktober. Den svage fremgang i inflationen i oktober skyldes primært prisstigninger på gebyr til banker mv., tasker, rygsække o.l. samt elektricitet.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 11. november 2019

Træder vi et skridt tilbage, så kan vi dog fortsat konstatere, at inflationen herhjemme er uhyre lav. Det er bestemt bemærkelsesværdigt med tanke på, at væksten i dansk øko-nomi har været høj over de seneste år. Det virker næsten som om, at de normale øko-nomiske naturlove har været sat ud af kraft over de seneste år. En høj vækst vil således normalt give anledning til en højere inflation.

Inflationen bliver meget lav i år
Ser vi fremad, så forventer vi fortsat en svagt tiltagende inflation over de kommende måneder. Presset på arbejdsmarkedet har generelt været tiltagende over de seneste år, hvilket normalt skulle give anledning til et øget pres på forbrugerprisinflationen. Når det er sagt, så er der kun udsigt til en beskeden fremgang i forbrugerpriserne i år på under 1%.

2019 tegner til at blive et sandt festår for danskernes privatøkonomi
Nu og her bør danskerne glæde sig stort over den lave inflation, da det sikrer dem bety-deligt flere penge mellem hænderne. Med udsigt til en inflation under 1% og en lønvækst på ca. 2,5%, så ender reallønsvæksten på lige over 1,5% i år. Det er en reallønsfremgang, der ligger klart over det historiske gennemsnit.

Målt i kroner og ører har en typisk børnefamilie da også udsigt til en mærkbar realløns-fremgang i år. En typisk dansk familie med to voksne og børn har ifølge tal fra Dan-marks Statistik et årligt forbrug på ca. 450.000 kr. Den ventede fremgang i forbruger-priserne på knap 1% i år betyder altså at deres forbrug vil blive ca. 4.500 kr. dyrere i år. Et gennemsnitligt par med to børn har ifølge Danmarks Statistik samtidig en årlig løn-indkomst efter skat på ca. 485.000 kr. Med udsigt til en lønvækst på ca. 2,5% i år vil familiens årlige lønindkomst efter skat altså stige med ca. 12.000 kr. i år. Det betyder, at en gennemsnitlig børnefamilie har udsigt til en reallønsfremgang på 7.500 kr. i år.

Det seneste massive rentefald har dertil kickstartet en historisk konverteringsbølger, der har reduceret boligejernes renteudgifter betydeligt. Mange boligejere har i samme om-gang valgt at øge belåningen i deres friværdi. 2019 tegner derfor også til at blive et sandt festår for danskernes privatøkonomi. Konkret er der udsigt til at danskernes disponible realindkomst vil stige med ca. 2,25 i år. Det svarer rundt regnet til 32 mia. kr. Det ligger pænt over det historiske gennemsnit i perioden fra 1995 til 2018 på 1,6%. Den disponibel realindkomst er det beløb en husholdning har til rådighed, efter inflation og skat.

Den solide fremgang i danskernes privatøkonomi giver en tiltrængt hjælpende hånd til dansk økonomi i en situation, hvor det globale opsving viser stadig mere tydelige svag-hedstegn. Det er naturligvis positivt, og dansk økonomi fremstår da også samlet set i robust form til at modstå en eventuelt globalt tilbageslag.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil